Archief 2016

Drie parken in Arcadië

Woensdag 30 november 

Zijp

Woensdag 30 november zijn we te gast bij het het Gelders Genootschap, in de orangerie en het koetshuis van Huis Zypendaal in Arnhem.  
We zullen die avond ingaan op een onderwerp dat het Gelders Genootschap na aan het hart gaat: de buitenplaatsen en landgoederen in Gelderland. Tijdens deze bijeenkomst staan de parken Zypendaal, Sonsbeek en Gulden Bodem centraal.
Concrete aanleiding is de vraag waar de gemeente Arnhem voor staat in deze drie parken.

We staan op een kruispunt in het parkbeheer, zo lijkt het. Geven we de natuur meer kans en laten we het ‘verbossen’ of steken we het groot onderhoud de aankomende jaren zo in dat het parkkarakter in ere wordt hersteld. Het vraagstuk heeft allerlei kanten: esthetisch, natuur versus cultuur, visies op erfgoedzorg, participatie. Een juiste oplossing lijkt niet gemakkelijk te bereiken.

Elyze Storms, adviseur cultuurhistorie en specialist buitenplaatsen bij het Gelders Genootschap vertelt ons meer over de context, de omgeving waarbinnen de parken zijn ingebed en zal aan de hand van een casus ‘de terassen van Zypendaal’ het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken belichten.

Jeroen Glissenaar is boswachter, woont midden in Sonsbeek en weet alles van beheer en gebruik. Hij neemt ons mee naar parkbeheer in de praktijk: Over bomen, beesten en bierflesjes.

Een bezoek aan het Gelders Genootschap is natuurlijk een uitgelezen kans om ook het Huis Zypendaal te kunnen bezichtigen. Voor zij die willen is er voorafgaand aan het inhoudelijke deel een rondleiding door Huis Zypendaal. De rondleiding zal worden verzorgd door Jeanine Perryck van het GLK. Tijdens de rondleiding zal zij ook meer over de geschiedenis van het kasteel en de bewoners vertellen en hoe de hedendaagse huishouding verloopt.

Huis Zypendaal ligt midden in het bos. Aangeraden wordt om met de auto te komen, de route door het bos heen is niet verlicht/met elkaar afspraken te maken over carpoolen.

Adres: Zijpendaalseweg 46, 6814 CL Arnhem. Parkeren is mogelijk naast de Orangerie en anders aan de overzijde van de weg.

Voor de routebeschrijving, klik hier.

Jaarlijks besteed de GSRO een kort moment aan haar ALV (Algemene Leden Vergadering). Tijdens deze bijeenkomst is een kort blokje ALV ingepland (10 min).

Programma.

18.30 uur: inloop met koffie/broodjes

19.00 uur: Rondleiding door huis Zypendaal olv Jeanine Perryck

19.30 uur: Ontvangst/opening door Renée Koning (directeur GG), Simon van den Bergh (GG) en Henk Jense (voorzitter GSRO)

19.45 uur: Drie parken in Arcadie, door Elyze Storms

20.15 uur: Korte pauze

20.30 uur: ALV GSRO

20.40 uur: Parkbeheer in de praktijk, door Jeroen Glissenaar, boswachter

21.00 uur: Plenaire discussie cultuur vs natuur, olv Simon van den Bergh. /inclusief drankje

21.30 uur: Borrel napraten

22.00 uur: Sluiting

Opgeven kan tot maandag 28 november bij Sonja Scholten (GSRO) via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat even weten of je ook het eerste gedeelte van het programma bijwoont of alleen het gedeelte vanaf 19.30 uur.

Introducees zijn van harte welkom deze avond bij de wonen.

Excursies

Jaarlijkse excursie

Elk jaar organiseert de GSRO een dag-excursie, voor het begin van de zomer-vakantie.

Een prima gelegenheid voor de leden, maar ook voor niet-leden, om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Én om "bij te scholen" door een dag lang tijd te besteden aan een onderwerp in een voor "Ruimtemakers" relevant thema.

Voor 2020 is, gezien de uitbraak van het corona-virus, de excursie helaas komen te vervallen.

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO