Slide background

Ruimtemakers Oost.NL

Slide background

Ruimtemakers Oost.NL

Slide background

Ruimtemakers Oost.NL

Slide background

Ruimtemakers Oost.NL

Slide background

Ruimtemakers Oost.NL

Slide background

Ruimtemakers Oost.NL

Slide background

Ruimtemakers Oost.NL

Zwolle

Hoe slaat Zwolle zich door de crisis?

woensdag 12 februari 2014 - Stadhuis Zwolle TAK-zaal

Heel Nederland gaat gebukt onder de donkere wolken van de recessie. Heel Nederland? Nee! Tegen de verdrukking in wordt in Zwolle gewerkt aan een nieuwe toekomst. Het roer moet om en dat heeft Zwolle goed begrepen. Sterker nog: binnen de gemeente is een ieder er zo langzamerhand van doordrongen, dat dit een andere manier van werken vergt. Daarvoor moet je bereid zijn als ambtenaar een andere rol te vervullen, zowel binnen de gemeente zelf als “naar buiten”.

1 filmpje en 3 sprekers
We zijn op 12 februari 2014 te gast bij de gemeente Zwolle. Kom op tijd, want de avond begint met het vertonen van een promotiefilmpje “De Kracht van Zwolle”, dat gemaakt is om in Den Haag te kunnen lobbyen. Daarna worden 3 onderwerpen belicht door even zo vele sprekers van de gemeentelijke eenheid Ontwikkeling:

De ondernemende ambtenaar - Jan Nabers, hoofd Ruimte&Strategie
Bij de afdeling van Jan Nabers werken regisseurs van ruimtelijke en economische vraagstukken. In de recessie nodigen deze de samenleving uit om te investeren in de organische vernieuwing van Zwolle.  In dit maatwerk wordt meegedacht als ondernemende ambtenaar: zakelijk, zelfbewust en als professional zelfsturend met eigen vakexpertise en persoonlijke kracht. Hoe werkt dat in de praktijk en wat is hierbij de rol van de gemeente?

Stimuleren en faciliteren in Stadshagen - Patricia Gerrits, projectleider Stadshagen
De manier waarop we in Nederland en ook in Zwolle werken aan gebiedsontwikkelingen is definitief veranderd. Na een periode van herbezinning en afboeken, is er nu tijd en ruimte voor nieuwe strategieën, zoals in Stadshagen. Langzamer dan ooit gepland, wordt daar toch gebouwd dankzij stimuleren en faciliteren: niet meer voorschrijven wanneer welke woning, waar en voor wie; we leggen de kaders vast en daarbinnen is er ruimte voor initiatiefnemers om aan de slag te gaan.
Wat behelst deze nieuwe strategie en wat zijn de eerste ervaringen?

Inspiratie & co-creatie in Vechtcorridor Noord - Frits Kroese, beleidsregisseur ruimte
De structuurvisie Vechtcorridor Noord geeft de kansen aan, die verlegging van de N340 biedt voor transformatie van deze corridor tussen Berkum en Hessenpoort tot herkenbare entree van een groener Vechtdal. De visie dient als inspiratiebron voor initiatieven vanuit de publieke en private sector. Hiermee kan Zwolle als “lichte overheid” de regie voeren om samen met investerende partijen door co-creatie geleidelijk aan de beoogde transformatie budgettair-neutraal te realiseren.
Hoe is de visie met provincie en bewoners gevormd en welke ruimte en inspiratie wordt gegeven?

Programma
18.30 inloop met broodjes
19.30 begin inhoudelijk deel met promofilmpje en 3 lezingen
21:30 vragen en discussie
22:00 borrel in de binnenstad

Locatie
Deze avond zijn we te gast in het Zwolse Stadhuis Grote Kerkplein 15, centraal gelegen in de binnenstad. We zitten in de zogenaamde Thomas a Kempiszaal. De locatie is makkelijk bewandelbaar vanuit het NS-station. Uw auto kunt u onder meer parkeren in het Maagjesbolwerk.

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO