Jaarexcursie Groningen | 2016

groningenGroningen - vrijdag 24 juni 2016

“Ain Pronkjewail in golden raand”
Voor de Groningers onder u geen onbekende tekst, maar voor de “Hollanders” vergt dit enige uitleg: Sinds jaar en dag is de stad Groningen er van overtuigd, dat zij alleen (als Pronkjuweel) kan functioneren dankzij de aanwezigheid van een goed georganiseerd ruim buitengebied (de gouden rand om de stad). Kortom: we gaan naar Stad en Ommeland.

 Groningen, Stad en Ommeland. Het programma van de jaarexcursie is inmiddels rond, zodat we u daar nu meer over kan vertellen. U wordt hierbij van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de excursie.

De provincie Groningen komt vaak negatief in het nieuws: De aardbevingen, die het vastgoed van menigeen bedreigen, de hoge werkloosheid, de uitzichtsloosheid van het bestaan. Het is tijd om enig tegengewicht te bieden. Daarom gaan we met eigen ogen enkele ontwikkelingen bekijken, die het aanzien meer dan waard zijn.

Vanuit Arnhem gaan we eerst met de bus naar het station van Zwolle. Daar zullen we de mensen oppikken, die gekozen hebben voor deze vertrekplek. Daarna zal de bus ons leiden naar het Ommeland, te weten: Harkstede. Deze plaats ten oosten van de stad ligt centraal in “Meerstad”. Hier krijgen we een toelichting op de ontwikkelingen. Daarna zullen we (als het weer meezit) op de fiets stappen en kunnen zien hoe ruim hier gewoond kan worden voor een schappelijke prijs rond een grote plas water. Tijdens de fietstocht is het niet denkbeeldig, dat de gedachte bij u opkomt “zo wil ik ook wel wonen”. Welnu, dat kan, want er zijn nog kavels beschikbaar. Beschouw de fietstocht daarom als een eerste oriëntatie op een andere manier van wonen.

Na het bezoek aan Meerstad gaan we naar de Stad om de lunch te nuttigen in Brasserie Het Paleis aan het Boterdiep..

Na de lunch brengen we een bezoek aan het “Open Lab Ebbinge”, gevestigd in een voormalig laboratorium. Wat we daar te horen en te zien krijgen houden we nog even onder de pet anders is de verrassing er af.

Vanaf het Open Lab lopen we naar het centrum voor het diner in Grand Café Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep. Misschien, dat er nog enige mogelijkheid is om op eigen gelegenheid bepaalde plekken te bezoeken, maar dat is nu nog niet te zeggen. De praktijk leert immers, dat we als groep onze tijd wel nodig hebben.

Uiterlijk om 20.00 uur aanvaarden we de terugtocht, zodat we net voor tienen weer in Arnhem zijn.\

Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)

7.45 uur:    Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
8.00 uur:    Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
9.00 uur:    Oppikken mensen bij station Zwolle;
10.30 uur:    Aankomst Harkstede;
13.00 uur:    Lunch bij Brasserie Het Paleis aan het Boterdiep in de stad Groningen;
14.30 uur:    Bezoek “Open Lab”;
18.00 uur:    Aankomst bij Grand Café Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep voor het diner;
20.00 uur:    Vertrek naar Arnhem;
21.59 uur:    Aankomst Arnhem

Kosten

Het overgrote deel van de excursie wordt door de GSRO betaald. We vragen u alleen een beperkte eigen bijdrage. Deze is voor dit jaar vastgesteld op € 20,-- per persoon. Voor niet-leden en introducés bedragen de kosten € 40,--. Drankjes zijn voor eigen rekening.
Onze penningmeester zou het op prijs stellen wanneer u direct bij opgave het verschuldigde bedrag overmaakt op rekening 989374 ten name van GSRO, onder vermelding van “Jaarexcursie 2016” en uw naam. In uiterste gevallen kan er nog in de bus betaald worden, maar dat heeft niet onze voorkeur.

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 1 week voor de excursie (dus tot uiterlijk 17 juni 2016). Er kunnen maximaal 40 personen in de bus vervoerd worden. Een vroege aanmelding verzekert u van een plekje. U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Geef aub bij aanmelding aan of u vanuit Zwolle wenst te vertrekken, want dan weten we dat wanneer de bus uit Arnhem vertrekt.

Vragen?

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u terecht bij Henk Jense. Het liefst per email.

 

Excursies

Jaarlijkse excursie

Elk jaar organiseert de GSRO een dag-excursie, voor het begin van de zomer-vakantie.

Een prima gelegenheid voor de leden, maar ook voor niet-leden, om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Én om "bij te scholen" door een dag lang tijd te besteden aan een onderwerp in een voor "Ruimtemakers" relevant thema.

Voor 2020 is, gezien de uitbraak van het corona-virus, de excursie helaas komen te vervallen.

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO