Bijeenkomsten 2019

Januari

-VRIJDAGMIDDAG 25 JANUARI 2019 -

VELUWSE POORT/ KAZERNETERREINEN EDE

 

Een aantal jaren geleden was de GSRO te gast op de kazerneterreinen van Ede. Het 106 ha grote terrein was zojuist overgedragen aan de gemeente en ademde nog een militaire sfeer uit. De gemeente krabde zich toen achter de oren op welke manier het terrein en de vele (vaak monumentale) gebouwen geschikt gemaakt kon worden voor nieuwe functies. We zijn nu jaren verder en gesteld kan worden, dat de gemeente Ede de plannen met voortvarendheid heeft aangepakt.

 

Er staan prachtige monumentale kazernes op de kazerneterreinen. Deze kazernegebouwen worden herontwikkeld. Op Maurits noord komt een mix van wonen, ateliers, kleine bedrijfjes en bijvoorbeeld een gezellige lunchroom of appartementen. Verder is Akoesticum, h├ęt nationaal trainingscentrum voor podiumkunsten gevestigd in de monumentale Frisokazerne. Daarnaast vindt u De Heidebrouwerij en restaurant Pizza&Pizza op het kazerneterrein.
De kazerneterreinen, en dan met name Maurits zuid, wordt de plek voor het World Food Center (WFC). Het meest in het oog springende onderdeel is de WFC Experience. Hier ervaren zowel consumenten als professionals op een interactieve manier hoe voedsel wordt gemaakt en gedistribueerd. Je beleeft door te horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Verder is er de WFC Innovation. Hier inspireren bedrijven elkaar tot nieuwe producten en delen zij de laatste technologie├źn op het gebied van food met elkaar. Jaarlijks worden hier 350.000 bezoekers verwacht. Rondom het WFC zal ook ruimte zijn voor horeca, andere voorzieningen en woningbouw. Kijk voor meer informatie over het World Food Center op www.worldfoodcenters.com of op www.ede.nl/wfc

Op de kazerneterreinen worden ongeveer 1.200 woningen gebouwd. De wijk krijgt een grote verscheidenheid aan woningen. Huur, koop, duur en betaalbaar, van vrijstaande woningen tot (luxe) appartementen. De woningen worden ontworpen en gebouwd door verschillende ontwikkelaars. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met verschillen in hoogte en de statige bomen en lanen die er al liggen. Een deel van de eeuwenoude bomen blijft staan. Daardoor wordt de Veluwse Poort geen nieuwbouwwijk, maar een nieuwe wijk in een bestaand, monumentaal en groen gebied.
We hebben de gemeente Ede bereid gevonden om ons te ontvangen op het kazerneterrein. Daar zal een presentatie gegeven worden door Marc Bonekamp. Mogelijk komt Xander Arets ook nog aan het woord om ons iets te vertellen over zijn projecten op het kazerneterrein. Na de presentatie willen we natuurlijk graag met eigen ogen zien welke projecten gerealiseerd zijn en/of in uitvoering zijn. Daarom is er een uitgebreide rondleiding in het programma opgenomen. Afhankelijk van het weer zal dat lopend, per auto of eventueel met de fiets plaatsvinden.
De rondleiding is zo gepland, dat we rond de klok van 5 kunnen neerstrijken bij de Heidebrouwerij. Het eerste drankje wordt door de GSRO geschonken!
Mochten er mensen zijn, die aansluitend wat willen eten, dan hebben ze geluk: om de hoek van de Heidebrouwerij kan er gegeten worden bij Pizza en Pizza.


Programma:
14.00 - 14.15 uur ontvangst Gebouw 8, Nieuwe Kazernelaan 2 te Ede
14.15 - 15.00 uur presentatie door Marc Bonekamp en Xander Arets
15.00 - 17.00 uur rondleiding.
Locatie
We worden ontvangen in Gebouw 8, Nieuwe Kazernelaan 2 te Ede.
Aanmelden:
U kunt zich per mail tot uiterlijk 22 januari 2019 aanmelden bij Wim Beeftink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vriendelijke groeten, namens het bestuur
Jos van der Mark
06-22977717
Bij het opstellen van deze uitnodiging is dankbaar gebruik gemaakt van de beschikbare teksten op diverse websites

Excursies

Het Ruhrgebied

 

 Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO