Bijeenkomsten 2019

16 Mei

-DONDERDAGAVOND 16 MEI 2019 -
KLOOSTER BRAKKENSTEIN NIJMEGEN
Het wordt tijd voor enige bezinning. Daarom vindt onze volgende bijeenkomst plaats in een oude kloostertuin in de wijk Brakkenstein in het zuiden van Nijmegen.
In deze kloostertuin is in 2011 een klooster met kerk gebouwd, naar een ontwerp van Diederendirrix. Aansluitend werd in 2016 Aquaviva geopend, dat plaats biedt aan 98 woon-zorgappartementen, gemeenschappelijke ruimten en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage met ruim 140 parkeerplaatsen. Het woongebouw is voornamelijk bedoeld voor oudere paters en jezuïeten, maar er zijn ook 24 huur- en koopappartementen voor bewoners van buiten de religieuze orde beschikbaar.


Alle woningen zijn aangesloten op een innovatieve ijsverwarming, waarmee het appartementencomplex als eerste woongebouw in Nederland wordt verwarmd en gekoeld. En waarbij – geheel autonoom – de gratis beschikbare, natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen zon, omgevingslucht, aarde en water en ijs optimaal worden benut. Het nieuw kloostercomplex heeft diverse architectuurprijzen gekregen, waaronder de Gulden Feniks in de categorie gebiedstransformatie
De paters en jezuïeten woonden voorheen in het Berchmanianum, dat nu is verbouwd tot bestuursgebouw van de Radboud Universiteit. De buitenruimte bij dit gebouw is nieuw aangelegd en ontworpen door Poelmans Reesink uit Arnhem.
Op 16 mei a.s. gaan we beide plekken bezoeken. We starten de avond bij de mensa van de Universiteit (Refter), waar we een hapje kunnen eten. Vervolgens wandelen we naar het naastgelegen Berchmanianum, waar Mike Kriek van Buro Poelmans Reesink ons iets zal vertellen over het ontwerp van de buitenruimte. Daarna wandelen we verder naar het nieuwe klooster, dat ongeveer 500 meter verder naar het zuiden ligt. Daar krijgen we een presentatie van Eduard Kimman over het ontstaan van het gebouw in deze mooie omgeving en het bijzondere karakter ervan. Daarna zal Harald Teunissen een inleiding geven over de techniek en duurzaamheid. Aansluitend zal er een rondleiding over het terrein en in het gebouw worden gegeven.

De avond eindigt met een drankje in het Sportcentrum van de Universiteit. Programma: 17.45 – 18.30 uur eten in de Refter (voor eigen rekening) 18.30 – 19.00 uur wandeling naar het Berchmanianum, toelichting ontwerp buitenruimte door Mike Kriek 19.30 – 21.00 uur presentatie en rondleiding in het nieuwe klooster door Eduard Kimman en Harald Teunissen Vanaf 21.00 uur borrel in het sportcentrum van de Universiteit Locaties: Refter: Erasmusplein 3 Nijmegen Berchmanianum: Houtlaan 4 Nijmegen Nieuwe Klooster: Heyendaalseweg 290 Nijmegen Sportcentrum: Heyendaalseweg 141 Nijmegen Parkeren kan aan de Agricolaplaats in Nijmegen. Zowel de Refter als het Sportcentrum liggen op korte loopafstand van deze parkeerplaats.


Aanmelden:
Graag aanmelden voor 13 mei door een mail de sturen naar Arjan van der Laan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. Ook introducés zijn van harte welkom.


 

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO