Bijeenkomsten 2019

16 Mei

-DONDERDAGAVOND 16 MEI 2019 -
KLOOSTER BRAKKENSTEIN NIJMEGEN
Het wordt tijd voor enige bezinning. Daarom vindt onze volgende bijeenkomst plaats in een oude kloostertuin in de wijk Brakkenstein in het zuiden van Nijmegen.
In deze kloostertuin is in 2011 een klooster met kerk gebouwd, naar een ontwerp van Diederendirrix. Aansluitend werd in 2016 Aquaviva geopend, dat plaats biedt aan 98 woon-zorgappartementen, gemeenschappelijke ruimten en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage met ruim 140 parkeerplaatsen. Het woongebouw is voornamelijk bedoeld voor oudere paters en jezuïeten, maar er zijn ook 24 huur- en koopappartementen voor bewoners van buiten de religieuze orde beschikbaar.


Alle woningen zijn aangesloten op een innovatieve ijsverwarming, waarmee het appartementencomplex als eerste woongebouw in Nederland wordt verwarmd en gekoeld. En waarbij – geheel autonoom – de gratis beschikbare, natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen zon, omgevingslucht, aarde en water en ijs optimaal worden benut. Het nieuw kloostercomplex heeft diverse architectuurprijzen gekregen, waaronder de Gulden Feniks in de categorie gebiedstransformatie
De paters en jezuïeten woonden voorheen in het Berchmanianum, dat nu is verbouwd tot bestuursgebouw van de Radboud Universiteit. De buitenruimte bij dit gebouw is nieuw aangelegd en ontworpen door Poelmans Reesink uit Arnhem.
Op 16 mei a.s. gaan we beide plekken bezoeken. We starten de avond bij de mensa van de Universiteit (Refter), waar we een hapje kunnen eten. Vervolgens wandelen we naar het naastgelegen Berchmanianum, waar Mike Kriek van Buro Poelmans Reesink ons iets zal vertellen over het ontwerp van de buitenruimte. Daarna wandelen we verder naar het nieuwe klooster, dat ongeveer 500 meter verder naar het zuiden ligt. Daar krijgen we een presentatie van Eduard Kimman over het ontstaan van het gebouw in deze mooie omgeving en het bijzondere karakter ervan. Daarna zal Harald Teunissen een inleiding geven over de techniek en duurzaamheid. Aansluitend zal er een rondleiding over het terrein en in het gebouw worden gegeven.

De avond eindigt met een drankje in het Sportcentrum van de Universiteit. Programma: 17.45 – 18.30 uur eten in de Refter (voor eigen rekening) 18.30 – 19.00 uur wandeling naar het Berchmanianum, toelichting ontwerp buitenruimte door Mike Kriek 19.30 – 21.00 uur presentatie en rondleiding in het nieuwe klooster door Eduard Kimman en Harald Teunissen Vanaf 21.00 uur borrel in het sportcentrum van de Universiteit Locaties: Refter: Erasmusplein 3 Nijmegen Berchmanianum: Houtlaan 4 Nijmegen Nieuwe Klooster: Heyendaalseweg 290 Nijmegen Sportcentrum: Heyendaalseweg 141 Nijmegen Parkeren kan aan de Agricolaplaats in Nijmegen. Zowel de Refter als het Sportcentrum liggen op korte loopafstand van deze parkeerplaats.


Aanmelden:
Graag aanmelden voor 13 mei door een mail de sturen naar Arjan van der Laan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. Ook introducés zijn van harte welkom.


 

Excursies

70 Jaar GSRO

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO