Bijeenkomsten 2019

11 December

Op 11 december laten we ons onderdompelen in het thema “kunst in de openbare ruimte’.


In het kader van het 70-jarig bestaan van de GSRO organiseren wij een lezingenreeks, waarin onderwerpen uit het GSRO archief van de afgelopen 70 jaar worden gekoppeld aan een actualiteit.


We schuiven elke maand een decennium op. Keken we in november nog naar de jaren 70 (van de vorige eeuw), in december staan de jaren 80 centraal. Uit het GSRO archief bleek dat in die tijd Kunst in de Openbare ruimte een actueel onderwerp was. Het landschap werd verfraaid met grootse kunstwerken. Zo werd Arnhem verrijkt met de Blauwe Golven van Peter Struycken. Anno nu zien we hele andere kunstwerken in de openbare ruimte ontstaan.


Op 11 december kijken we door de bril van de gemeente, het ontwerpend bureau en de kunstenaar. Hoe gaan zij anno nu om met Kunst in de openbare ruimte om. Wie stuurt wie aan?


We zijn deze avond te gast bij buro Poelman Reesink, Zijpendaalseweg 29 te Arnhem.


Programma
18.00 uur: Rondwandeling onder leiding van Sofia Opfer langs een aantal streetart projecten in het centrum van Arnhem (We vertrekken vanaf buro Poelman Reesink om 18.00 uur).
18.45 uur: Gelegenheid voor soep met een broodje.
19.15 uur: Welkom en korte inleiding door Sofia Opfer.
Sofia dook in ons archief en vertelt ons wat zij daar zo al tegenkwam over de jaren 80.
19.20 - 20.30 uur.
Kunst in de openbare ruimte door de gemeente, het ontwerpend bureau en de kunstenaar.
 Doeko Pinxt van de gemeente Arnhem vertelt ons over het gemeentelijk beleid inzake kunst in de openbare ruimte;
 Theo Reesink van Buro Poelman Reesink vertelt ons over hoe hij als landschapsarchitect kijkt naar kunst in de openbare ruimte en hoe hij huidige kunstwerken opnieuw inpast.
 Anna Stolyarova komt van het Streetart Museum in Amsterdam (SAMA). https://www.streetartmuseumamsterdam.com, Het SAMA is gevestigd in Amsterdam West en heeft reeds meer dan 200 streetart werken laten ontstaan. Het SAMA.zet street art in als een tool om een dialoog op te starten tussen bezoekers en buurtbewoners.

20.30 uur: Vragen en debat
20.45 uur: Gelegenheid voor een afsluitend drankje.


Leden en ook introducees zijn welkom.
Je kan je opgeven door een mail te sturen naar Sonja Scholten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We gaan ervan uit dat je het programma vanaf 18.00 uur bijwoont. Mocht je later aanschuiven, laat dan even weten of je wel of niet een broodje mee eet, dit in verband met het regelen van de catering.


Locatie
Buro Poelman Reesink, Zijpendaalseweg 29 te Arnhem.
Poelman Reesink ligt op loopafstand van Arnhem centraal (uitgang Sonsbeek)

Excursies

Jaarlijkse excursie

Elk jaar organiseert de GSRO een dag-excursie, voor het begin van de zomer-vakantie.

Een prima gelegenheid voor de leden, maar ook voor niet-leden, om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Én om "bij te scholen" door een dag lang tijd te besteden aan een onderwerp in een voor "Ruimtemakers" relevant thema.

Voor 2020 is, gezien de uitbraak van het corona-virus, de excursie helaas komen te vervallen.

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO