Begint de IJsselbiënnale bij Doesburg?

b2ap3_large_20170627_142305

Rond het middaguur heb ik afgesproken bij het Bronkhorsterveer. Samen met een knappe vrouw ga ik de IJsselbiënnale tussen Bronckhorst en Doesburg verkennen. Het wordt een vol programma, de door ons gekozen route zal ons langs maar liefs zes werken voeren. Dat we uiteindelijk één werk niet hebben kunnen vinden, mag de pret niet drukken.

Wanneer ik arriveer komt er ook een autootje van de gemeente Brummen aanrijden. Ik vermoed dat het een mannetje van handhaving is. Hij gaat in gesprek met iemand die al op hem staat te wachten. “Wat moeten die dingen daar? … Ja, honden moeten hier aan de lijn”. Hij pakt zijn telefoon en gaat bellen. “Er is hier iets van een Bijnale, een Peter heeft hier vijf betonblokken neergezet, dat kan toch niet zomaar?! … Oh, als dat het is, dan is het goed.”

De vijf zoutsculpturen, elk in een eigen glazen vitrine, gemaakt door de Belgische kunstenaar Peter de Cupere, worden gelukkig door de persoon aan de andere kant van de lijn goedgekeurd. Mijn inmiddels gearriveerde gezelschap verwondert zich over het feit dat de sculpturen in een vitrine staan: “Op een plek waar je zo de ruimte ervaart!”. Ik zou zeggen, ga vooral zelf kijken en vergeet ook niet de blog van Tim Strikers hierover te lezen.

Wij nemen vervolgens de pont en fietsen door naar het gemaal bij Bronkhorst voor een kop koffie. Het blijft een prachtige plek, die je, als je dit deel van de route volgt, beslist moet aandoen.Vervolgens gaan we over de dijk naar Olburgen en langs het veer van Dieren, waar aan de overkant op een krib het beeld van Christoffel staat, gemaakt door Kathrin Schlegel. Vanaf deze kant is het heel mooi en intrigerend. Ik neem me voor het beeld ook nog eens vanaf de andere oever, veel dichterbij, te gaan bekijken. Aan ‘onze’ kant kijkt een beschermvrouwe over het water uit. Zij maakt geen deel uit van de IJsselbiënnale en staat er altijd om te waken over de bewoners van Olburgen.Terug naar de dijk en verder richting Doesburg komen we langs meerdere kunstwerken, restanten van voorbije tijden en zelfs langs een modern landgoed. Maar ons is het te doen om het werk van Jasper Niens. Een kunstwerk waarin geklommen moet worden wil je de fascinatie voor de constructie echt goed kunnen waarderen. En wat heel bijzonder is, kijkend naar buiten ervaar je het landschap om je heen ineens heel anders.

  

 

Op naar Doesburg. Hier staan maar liefs drie kunstwerken in het kader van de IJsselbiënnale. Cardo, het werk van Marieke de Jong staat wat mij betreft te veel weggemoffeld achter de dijk en verdient veel meer ruimte. Daarentegen gaat het “statement” van Benjamin Bergmann juist verloren in de ruimte. Het werk bewerkstelligt bij mij niet dat wat de bijbehorende tekst suggereert. Voor het werk van Levi van Veluw moet ik nog maar eens terugkomen, want of de loods is dicht of we hebben een bordje gemist. Of zou er een handhaver van de gemeente Doesburg hebben ingegrepen?

IMG 20170627 150508

20170512 131728

IMG 20170627 145148

Na Doesburg fietsen we langs de IJssel terug richting Arnhem en ik vraag me af waarom de gemeenten Rheden, Arnhem en Liemers eigenlijk niet meedoen. Of is de IJsselbiënnale een dingetje van het Hanzeverbond en loopt de route daarom van Doesburg naar Kampen? Het is in ieder geval een mooie aanleiding om langs de mooiste rivier van Nederland te wandelen en/of te fietsen. De IJsselbiënnale heeft hele eigen accenten aangebracht en de vele kunstwerken, die altijd al langs de IJssel staan ben ik daardoor ook weer in een nieuw perspectief gaan zien.

 

De IJsselbiënnale (14 juni - 24 september 2017 ) is een internationale kunstroute langs de IJssel van Doesburg tot Kampen. Dit is het vijfde deel van een serie blogs van de Ruimtemakers Oost Nederland over deze route in de IJsselvallei. 

Zie ook:
deel 1: De drijvende tuinen van Zutphen

deel 2: Het verdronken sluiswachtershuisje

deel 3: Hoe ruikt de IJssel

deel 4: Overleven op de afvalberg

 
Cortenoevers Kalachakra
Overleven op de afvalberg

Related Posts

 

Reacties 1

Gast - Hartesteijn op maandag 11 september 2017 17:40
Leuk artikel, mooie foto's!

Henk, wat een leuk artikel en wat een mooie foto's. Met plezier gelezen en bekeken!
Als B&B in Gelderland besteden we ook veel aandacht aan de IJsselbiënnale: http://hartesteijn.nl/ijsselbiennale/. Het is en blijft een mooi evenement! Bedankt voor het delen!

Henk, wat een leuk artikel en wat een mooie foto's. Met plezier gelezen en bekeken! :) Als B&B in Gelderland besteden we ook veel aandacht aan de IJsselbiënnale: [url=http://hartesteijn.nl/ijsselbiennale/]http://hartesteijn.nl/ijsselbiennale/[/url]. Het is en blijft een mooi evenement! Bedankt voor het delen!
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 24 juli 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO