Luuk Oost

Eigenaar directeur Weinig Woorden, HBO docent, promovendus

Bezitten en bezatten op Buitenplaats Koningsweg Arnhem

Bezitten en bezatten op Buitenplaats Koningsweg Arnhem

Ooit beweerde iemand in een obscure kroeg tegen mij dat de verleden tijd van bezitten bezatten was. Wij vulden die verleden tijd al heel aardig in, moet ik zeggen, maar toch knaagde aan mij lang de vraag hoe wij toch op het onderwerp van het bezit waren gekomen. Ik was toen tamelijk berooid, had nog een  onbevangen blik en beschikte over een opgeruimd karakter.

Op het materiële vlak ging veel aan mij voorbij. Toen laatst een student aan mij vroeg welke auto ik bezat (zie je wel!)keek ik hem verwonderd aan en zei dat ik er niet één had. Waarop hij verbaasd vroeg hoe dat nu wel kwam. Ik antwoordde dat ik wel auto's had zien rondrijden maar dat bij mij nooit de gedachte was opgekomen zelf een rijbewijs te gaan halen en achter het stuur plaats te nemen. Mijn relatie met bezit is dus ietwat vreemd. Behalve overigens als het om moeilijke Duitse boeken gaat. Die schaf ik graag aan. Maar ik dwaal af. De conversatie was op bezit gekomen door een alle kanten uitschaatsend twistgesprek over Karl Marx, kapitalisme en de heersende klasse. 

We wisten echt niet waar we het over hadden en ik schaam me nog steeds dood over deze episode. Maar toch, deze van oorsprong Duitse filosoof is enige tijd uit de gratie geweest maar maakt nu een opmerkelijke revival door. Je kunt het weer over Marx hebben zonder meewarig te worden aangekeken en dat zal zonder enige twijfel de reden zijn dat ik de laatste tijd vaak terugkijk op dat gesprek in de kroeg. Het ging eigenlijk nergens over, maar het was heerlijk om gewoon grootse weinig verplichtende standpunten in te nemen, je door niets en niemand te laten hinderen.


b2ap3_thumbnail_kkn7.jpg

En toen belde Henk. U moet weten, wij kennen elkaar al dertig jaar, soms zien we elkaar even heel vaak en dan weer 10 jaar niet. Zo'n relatie dus. En Henk vroeg, zou jij het jubileumcongres van de GSRO kunnen toespreken. Nou schiet ik dan altijd wel even in de afhoudende reflex, ik geef het direct toe. Maar toen Henk eraan toevoegde dat het congres zou worden gehouden op, in mijn woorden, Kamp Koningsweg Noord te Arnhem was ik snel om.

Het heet nu Buitenplaats Koningsweg of zo, allemaal van die vermaledijde modernistische onzin, maar ik weet dat het er verduiveld mooi is. En ik had nog wel wat appeltjes met deze en gene te schillen. Want ik ken het terrein uit eigen ervaring. Ik heb het ooit gekocht, nou ja, dat is een veel te groot woord. Ooit was ik verkopende grondbezitter namens het Rijk en moest ik het Kamp met een ' ontwikkelprogramma' verkopen. Hellup! Ik herinner me vrij weinig van het verkoopproces. Wel dat we, Dienst Landelijk Gebied, veel moeite hadden om de juiste prijs te bepalen. En, ook niet onbelangrijk, hoe moest de prijs zich verhouden tot de kwaliteit. Zouden we voor een hogere kwaliteit concessies moeten doen aan de prijs? Of zou die hogere kwaliteit juist de prijs de hoogte in drijven? Netelige kwesties waarvoor een eigenaar zich gesteld ziet die wordt geacht zijn bezit af te stoten.

b2ap3_thumbnail_kkn3.jpg

Een vreemd soort eigenaar ben je dan. Ik zie ons nog door de gebouwen lopen, sommige met heel bijzondere plof plafonds, geloof ik en barakken met op het aanrecht lege en halfvolle bekers koffie. Alsof het leger daar overhaast was vertrokken. Onze voortreffelijke beherende projectleider liep er als een commandant rond. Hij had naast Koningsweg Noord ook nog de Zeven Provinciën in bezit. Ik bezocht de buitenplaats op een mooie zonnige dag. Ik genoot van de entourage, het groen en dacht gelijkertijd dat ik er nooit zou willen wonen. Immers, het wordt ooit weer vroeger donker, het wordt koud en minder druk op straat. En met die ogen bekeken boezemde de plek mij ook enige angst in. Het is geen plek, zeg maar, waar je voor je dochter een slaapfeestje zou houden. En nu, na al die jaren kom ik er terug. Is het verkocht, wat zijn de plannen, hoe ziet het eruit, wie is de eigenaar, wie voelt zich de eigenaar, hoe zit het met  de eigenaar die dit complex ooit bezat? Ach, het wordt vast een leuk weerzien. Over bezitten en bezatten gesproken, GSRO proficiat met je 65 jaar!!

Op 19 juni organiseert de GSRO een congres op de Buitenplaats Koningsweg. Ook niet leden zijn van harte welkom. Lees hier meer over het programma van 19 juni. 

 

Spruitjeslucht, GSRO en de Citroën DS
De Weerribben; eeuwenoud en hypermodern landschap

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 19 juni 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO