Congres Oostwaarts!

Congres Oostwaarts!

vrijdag 19 juni - 13.30 tot 19.30 uur - Arnhem
Koningsweg | Programma | Kosten & Aanmelden | GSRO

Bekijk de foto's van het congres.

We gaan tijdens het congres op zoek naar de toekomst van Oost Nederland. Hoe zal Oost Nederland zich in de komende jaren ontwikkelen? Hoe zullen we leven, wonen, werken en recreëren? Ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor de maakindustrie? Of voor stadslandbouw? Wat te doen met krimp? Kunnen we iets leren van Duitsland? Of sterker, kunnen we meer met Duitsland samenwerken?

b2ap3_thumbnail_Oostwaarts---GSRO-congres-03.jpg

Oost Nederland is vindingrijk in het opnieuw definiëren van de toekomst. Misschien wel noodgedwongen, maar dat maakt het niet minder waar. We willen het op 19 juni hebben over de kracht van Oost Nederland en we willen daarnaast ook nog een heel bijzondere plek in Oost Nederland - Buitenplaats Koningsweg in Arnhem - samen met onze gasten verkennen. De Koningsweg is een van de vrijgekomen militaire terreinen. Daar zijn er relatief veel van in Oost Nederland. De overheid trekt zich steeds meer terug en dat geeft nieuwe kansen voor terreinen zoals deze. De Buitenplaats Koningsweg heeft dat op een inspirerende wijze opgepakt. Daar kan de rest van Nederland wat van leren. Militaire terreinen en dan vooral de Buitenplaats Koningsweg staan centraal in het congres Oostwaarts.

Buitenplaats Koningsweg
Koningsweg | Programma | Kosten & Aanmelden | GSRO
Adres: Koningsweg 23A, Arnhem
BuitenKoningsweg logoplaats Koningsweg is een culturele enclave op de Veluwe. Een locatie waar veel historie te vinden is maar waar ook de toekomst zijn weg zoekt. Dit terrein zorgt voor een bijzondere ervaring, “hier werd de oorlog gemaakt, lieflijk verhuld in een ogenschijnlijk Hollandse enclave”. Nog nauwelijks voorstelbaar, een terrein van 13,4 hectare, verstild en verscholen gelegen in bos en heide, onder lanen tussen bloemen. Het is de combinatie van in de ochtend voor het werk nog een ree in het veld zien en het wonen in het idyllische landhuis van een Duitse officier. De tijdens de Tweede Wereldoorlog gerealiseerde gebouwen zijn als ensemble een Rijksmonument. Een deel van de later toegevoegde bouwwerken alsmede het landschap van vóór de bouw van de complexen zijn ook van cultuurhistorische waarde.

Voor meer informatie over deze bijzondere plek zie www.koningsweg.com

Programma
Koningsweg | Programma | Kosten & Aanmelden | GSRO
Onder inspirerende leiding van creatieve geesten worden we figuurlijk en letterlijk meegenomen op ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden of om even stil te staan bij de bestaande waarden. Een middag over toekomst, eigen kwaliteiten en samenwerking met de buren. De middag begint plenair, daarna volgen parallelsessies met workshops en excursies. Hieronder ziet u een samenvatting van het programma.

Volledig programma De creatieve geesten


Plenair
b2ap3_thumbnail_Hans-Peter-Benschop.jpgPresentatie bekijken
Tijdens het plenaire gedeelte zal Hans Peter Benschop, Directeur Trendbureau Overijssel ingaan op de drie trends die van belang zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van Oost Nederland. In het tweede gedeelte van de middag wordt - naar keus van de deelnemers - één van deze trends in de workshop verder worden uitgediept.

b2ap3_thumbnail_Luuk-Oost.jpgVervolgens gaat Luuk Oost, eigenaar Weinig Woorden, onder andere in op het verkopen van dergelijke grote terreinen, het verkopen van een verhaal en welke invloed dit het voor het oosten van het land en de ruimtelijke ontwikkeling van een regio.

Parallelsessies
De parallelsessies bestaan uit excursies over Buitenplaats Koningsweg en uit workshops. De excursies worden gegeven door Hans Jungerius en Harro de Jong, de workshops door Nick de Boer en Hans Peter Benschop.

Workshops
b2ap3_thumbnail_Nick-de-Boer_20150604-191837_1.jpgb2ap3_thumbnail_Hans-Peter-Benschop.jpgIn de workshops zal Nick de Boer (Kondor Wessels) met de deelnemers nader in gaan op de rol van de projectontwikkelaar in het huidige proces. Onder leiding van Hans Peter Benschop (directeur Trenbureau Overijssel) wordt - naar keus van de deelnemers - één van de trends uit zijn plenair verhaal verder uitgediept.

Excursies
b2ap3_thumbnail_Hans-Jungerius.jpgb2ap3_thumbnail_Harro-de-Jong.jpgHans Jungerius, ontdekkingsreiziger en pionier en Harro de Jong, landschapsarchitect en eigenaar/directeur Buro Harro zullen rondleidingen over het terrein gaan verzorgen. Zij zijn beiden nauw betrokken bij de huidige ontwikkeling van de Buitenplaats Koningsweg tot culturele enclave.

Borrel en eten van 17.15 tot 19.30

Volledig programma De creatieve geesten

Jubileum
Koningsweg | Programma | Kosten & Aanmelden | GSRO

De GSRO bestaat 65 jaar. Op vrijdag 19 juni 2015 staan we met dit congres stil bij dit jubileum. Hoewel stilstaan? Dat is nu juist niet de bedoeling want de GSRO gaat met 65 nog zeker niet met pensioen. Begonnen als studiekring in de provincie Gelderland houden we ons na 65 jaar nog altijd bezig met zaken die spelen in Oost Nederland en in het aangrenzende deel van Duitsland. We willen het wezen van Oost Nederland blijven blootleggen en we gaan daar de komende jaren mee door. We leggen relaties tussen heden en verleden en zoomen in op regionale of plaatselijke identiteit. Maar ook de kleine deelgebieden, de parels van het Oosten en de specifieke lokale zaken blijven we een podium geven.

Kosten & Aanmelden
Koningsweg | Programma | Kosten & Aanmelden | GSRO
U meldt zich aan voor deze middag door het formulier in te vullen dat u aantreft via de volgende link. Mocht deze niet werken dan kunt u ook een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor GSRO-leden bedragen de kosten voor deze middag € 15,-, voor niet-leden is dat € 25,-.

Vanwege ons jubileum hebben we een speciale actie: voor het bedrag van € 40,- (kosten van een jaarlidmaatschap) wordt u tot het einde van het jaar lid van de GSRO én krijgt u toegang tot het congres op 19 juni.

In de middag zal er koffie & thee geserveerd worden en we eindigen de dag met een feestelijke borrel en eten waarbij we graag samen met u proosten op ons jubileum.

Wat doet de GSRO?
Koningsweg | Programma | Kosten & Aanmelden | GSRO
faviconDe GSRO is er voor mensen die interesse hebben in de ruimtelijke kwaliteit van Oost Nederland. Placemaking, debat, leven, wonen, werken en cultuur in met name Gelderland, Overijssel en de grensregio. Ons doel is het blootleggen van het wezen van Oost Nederland. Dat doen we door kennisdelen en door ongeveer 10 avondbijeenkomsten per jaar, minstens één (buitenland)excursie en door het schrijven van blogs. Binnen het netwerk delen we kennis, meningen en informatie, dat doen we ook via ons twitter-account @GSROtweet


VERBODEN-LANDSCHAP03-WEB
 

Locatie (Map)

Je buren kennen is zo gek nog niet.
Over de expositie China8 en grensoverschrijdende s...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 22 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO