Veroniek Bezemer

Interessante bespiegelingen bij halte Oost Nederland

Interessante bespiegelingen bij halte Oost Nederland
Het Jaar van de Ruimte is op tournee en op 25 juni 2015 hield het circus halt in Arnhem om van de regio te horen hoe ze omgaat met de spanning tussen economische groei en kwaliteit van de leefomgeving. Oftewel: waar ligt de kracht van Oost Nederland?

's Ochtends was een select gezelschap op excursie geweest naar verschillende plekken op zoek naar creatieve oplossingen. Vooral veel duurzame projecten waren bezocht van hennepteelt tot zonnepanelen op vrijkomende boeren erven en van windmolens tot duurzame grondstoffen voor paden. Allemaal duurzame ontwikkelingen die gebruik maken van één van de belangrijkste assets van oost-Nederland namelijk ruimte. We hebben nog fysieke ruimte en we bieden ook ruimte aan allerhande van dit soort duurzame initiatieven en experimenten. Maar daarmee ontstaat ook meteen de discussie in hoeverre we dit soort ruimtegebruik vinden passen in het landschap. Tast die de kwaliteit van de leefomgeving aan? Een discussie die niet zomaar even beslecht wordt. De voorgaande dag immers had Urgenda de klimaatzaak tegen de staat gewonnen. Meer inzet op duurzame energie dus maar waar laat je de 1.761 windmolens die alleen al voor de Stedendriehoek nodig zijn?

Natuurlijk hoeven we niet alleen op duurzame energie in te zetten. Onze regio heeft meer interessante uitgangspunten voor economische ontwikkeling met behoud van kwaliteit van de leefomgeving. We zijn een regio van uitersten: zowel groei als krimp, grote steden èn uitgebreide (internationale) natuurgebieden, lokaal èn internationaal georiënteerd en, in tegenstelling tot de rest van de wereld, wonen er in oost Nederland juist meer mensen buiten de stad dan in de stad. Oost Nederland kan heel goed de kansen vinden in dit soort uitersten en de hele wereld die daar nog tussen zit. En het gebeurt al. Een paar voorbeelden: In Nijmegen wordt een overbodig industrieterrein omgebouwd tot kenniscluster. In Arnhem wordt door kunstenaars en ondernemers de link tussen de stad en de Veluwe hersteld door een organische invulling van een Landschapspark en Culturele Enclave. En in Apeldoorn wordt gewerkt aan een duurzame gebiedsontwikkeling waarin natuur, recreatie en duurzame energie met elkaar zijn verenigd. Kansen die makkelijk benut kunnen worden omdat in oost Nederland de netwerken compacter zijn en je elkaar dus makkelijk tegen komt.

Conclusie van deze halteplaats van de regiotour: ja, Oost Nederland heeft nog ruimte en kan daarmee de spanning tussen economische groei en kwaliteit van leefomgeving best opvangen. Maar dan moeten we wel zuinig blijven zijn op onze kwaliteiten en ze optimaal inzetten. Niet alleen voor de energietransitie maar ook voor behoud van de landschappelijke kwaliteiten en de kleinschaligheid van de netwerken. Maak er geen tweede randstad van. 

Een verdrievoudigde Randstad gunt regio's ruimte
Nijmegen ook op weg naar de burn out?
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 17 april 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ruimtemakers-oost.nl/

Excursies

Jaarlijkse excursie

Elk jaar organiseert de GSRO een dag-excursie, voor het begin van de zomer-vakantie.

Een prima gelegenheid voor de leden, maar ook voor niet-leden, om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Én om "bij te scholen" door een dag lang tijd te besteden aan een onderwerp in een voor "Ruimtemakers" relevant thema.

Voor 2020 is, gezien de uitbraak van het corona-virus, de excursie helaas komen te vervallen.

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO