Sonja Scholten

Sonja Scholten | Stedelijke identiteit | Grensregio | Ruhrgebied | http://www.citydna.nl/ | https://ruhrmetropoolblog.com | @SonjaCityDNA | @RuhrfrauNL

Oost Nederland moet werken maken van stedelijke samenwerking

Oost Nederland moet werken maken van stedelijke samenwerking

Elk jaar flitsen lijstjes met stedelijke rankings naar inwoneraantal voorbij. De Aziatische steden schieten omhoog en Europese steden zakken dieper weg - een deprimerende ervaring. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Wij moeten juist de verworvenheden van ons polycentrisch stedelijk landschap koesteren, aldus Carolien Gehrels van Arcadis in Binnenlands Bestuur van 12 april. Nederland is meer dan Amsterdam en in haar betoog zijn ook steden in de periferie van belang. Kijk, zo’n boodschap voelt goed. 

Wees eerlijk: verhalen uit ons vakgebied gaan meestal over Amsterdam, de Randstad of Eindhoven. Spelen we als periferie nog een rol van betekenis? Sommigen frustreert dat, anderen halen knorrig hun schouders op of concentreren zich op hun eigen ding en laten de rest van het land voor wat het is. In ieder geval, als we van betekenis willen zijn, dan moeten we op de eerste plaats voor onszelf zorgen. Als we in Oost Nederland stedelijke krachten bundelen, dan moeten we op zoek naar gezamenlijke identiteitsdragers. Want een bevolking die zichzelf als eenheid herkent, maakt het leven voor beleidsmakers en bestuurders heel wat makkelijker. 

Om te beginnen met Twente: een identiteitsdrager voor de steden zou toch niet zo moeilijk moeten zijn. Het ‘wij zijn Twente’ gevoel is heel sterk: een eigen streektaal, textiel- en metaalindustrie, wederopbouwarchitectuur - de steden delen het allemaal. Toch heeft Twentestad tot dusver niet het licht gezien. Voor een buitenstaander is dat onbegrijpelijk, maar voor direct betrokkenen speelt hier één kluwen aan lokaal sentiment. Al jarenlang een gemiste kans. Wat is dat toch voor kruideniersmentaliteit dat die eigen kerktoren maar blijft lonken?

b2ap3_thumbnail_IMG_2762.JPG

In de regio Arnhem-Nijmegen wil het ook al jaren niet vlotten. Op de kaart gezien een logische alliantie, maar in werkelijkheid gescheiden door water, geloof en een zachte g. Waar Twente nog kan bogen op een sterke, gedeelde identiteit, wordt die hier node gemist. De plannen voor een stadsregio Arnhem-Nijmegen zijn vooralsnog in de ijskast gezet en dat is te begrijpen.

Moeten we het dan hebben van onze IJsselcorridor? Daar is de drager bovenal de Hanze. Maar de marketeers belichten voornamelijk de binnensteden waardoor het een toeristisch dingentje is geworden dat door de bewoners veel minder wordt beleefd. Een potentiële drager voor een deel van dit gebied is de Moderne Devotie (regio Zutphen-Deventer-Zwolle), een spirituele beweging opgekomen in de 14e eeuw en nog steeds voelbaar in het denken en doen van de bewoners. Wel een hele mooie en bijzondere kapstok om een regio te verbinden.

In het meest noordelijke deel van de corridor zijn ze al een beetje begonnen. Daar heeft de Nieuwe Hanze het leven gezien, een samenwerkingsverband van een twintigtal gemeenten rondom Zwolle. Wel zijn ze nog op zoek naar een gemeenschappelijke drager en de Moderne Devotie wordt daarbij voorzichtig afgetast. Om het geheel nationale body te geven, kan een uitbreiding naar de meer zuidelijker gelegen Hanzesteden overigens geen kwaad. Want wees nou eerlijk: wie heeft in de rest van Nederland al van de Nieuwe Hanze gehoord?

b2ap3_thumbnail_IMG_8186.JPG

Wat dat betreft kunnen we misschien iets leren van een ontwikkeling vlak over de grens. Het Ruhrgebied heeft zich de laatste 15 jaar goed op de kaart weten te zetten. De Internationale Bauaustellung (IBA) Emscherpark en Ruhr Culturele Hoofdstad 2010 hebben het gebied weten te verbinden en er zijn nieuwe dragers ontstaan die door de bevolking en masse worden omarmd. Neus maar wat rond door social media accounts uit een bepaald gebied en je ziet zo of eenheid wordt gevoeld. In het Ruhrgebied zie je het dan gebeuren. Relatief veel headers en profielfoto’s dragen afbeeldingen van een mijn of een van de landmarks die recent op de slakkenheuvels van het Ruhrgebied zijn geplaatst. Het Ruhrgebied heeft zelfs een eigen merchandise kledinglijn en ook wordt de naam Ruhrpott met trots uitgevent.

Werk aan de winkel dus in de voormalige industriesteden van Twente. Want het is toch van de zotte dat in een gebied met zo’n sterke, gezamenlijk gevoelde identiteit samenwerking maar niet wil lukken. Dragers te over die kunnen worden ingezet. En laten we dan ook meteen maar werk maken van de gouden combinatie van Hanze en Moderne Devotie om de IJsselcorridor als een sterk Oost Nederlands verhaal op de kaart te zetten. En Arnhem en Nijmegen samen? Dat is een verhaal apart. En laten ze ook maar een apart verhaal houden. Arnhem heeft rauwe randjes, dat gaat prima samen met de Duitse Rijnsteden over de grens. En Nijmegen? Als je eerlijk bent, is dat eigenlijk al Zuid Nederland.


Nationaal Park De Hoge Veluwe is 80 jaar
Er was eens een tunnel in Nijverdal en die heette....

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 22 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO