Het eerste wat je hoort over het plein aan de voet van de Eusebiuskerk is dat het een leeg en kaal gat is en dat er serieuze plannen bestaan om het vol te bouwen. Alsof volbouwen de sfeer terug brengt.

Terwijl sfeer zo belangrijk is. De ruimte aan de voet van de toren wordt nu als een leeg anoniem gat ervaren. Op marktdagen oogt het beter. Opvallend is dat in tegenstelling tot menig ander plein in de stad en andere steden er heel weinig horeca is, juist aan de noordzijde (zonzijde) oogt het kaal en leeg. En dat terwijl er veel kansen liggen om hier een centrale stedelijke ontmoetingsplaats van te maken. Een 'place to be' wat enorm versterkend zal werken op de aantrekkelijkheid van de gehele binnenstad.

Wat ontbreekt is stedelijk leven op het plein, het vervult geen centrumfunctie en als je naar de stad gaat, kom je er niet vanzelfsprekend langs. Tussen Rijn en Kerkplein gebeurt niets dat grote groepen stedelingen trekt en daarmee ontbreekt het verkeer dat nodig is om een plein z'n levendigheid te geven. Wat dat betreft is het pleidooi voor een parkeergarage onder of even ten zuiden van het plein begrijpelijk. Of een goed vormgegeven route voor langzaam verkeer vanaf het plein, tussen de beide bestaande bruggen in, over de Rijn naar het zuidelijke stadsdeel. Waar het bij al dit soort plannen omgaat in de kern om gaat is, dat je van het plein het stadshart wil maken. Alle stromen komen hier samen en vertrekken weer van deze plek.

Veel van de belangrijke centrumactiviteiten zijn in Arnhem naar buiten gelegd en worden via de ring opgevangen en verdeeld, waardoor er een leegte binnen de ring is ontstaan. Eigenlijk blijft er maar één oplossing over, haal wat er nog is letterlijk weg en maak er één groot stadspark van dat de ruimte vult tussen stad en rivier en kluster wat je aan centrumfuncties nog niet hebt geplaatst/gerealiseerd definitief ergens langs je binnenring, de singels.

Vrees de ruimte niet en maak hem nog weidser, zodat je aan de voet van de Eusebius zittend kunt uitkijken over een park en de rivier De binnenkant van de ring wordt daarmee een toplocatie om te verblijven, te recreëren en te wonen. En met een knipoog naar de toekomst; Nu Vitesse nog Europa in en Arnhem evenaart Zwolle.