Luuk Oost

Eigenaar directeur Weinig Woorden, HBO docent, promovendus

Voetbal bepaalt grenzen en identiteit regio Oost

Voetbal bepaalt grenzen en identiteit regio Oost

Voetbal is geen kwestie van leven of dood, het is veel belangrijker dan dat. Hmmm!  Bill Shankly, de vroegere manager van Liverpool heeft dat ooit gezegd. Ik kan me erin vinden. We hebben natuurlijk op deze GSRO pagina's vaak gesproken over de oostelijke regio. Valt die eigenlijk wel te definieren, waar ligt die regio dan precies. Ik geloof daar niet zo in. NL is gewoon te klein voor grote verschillen en landschap,mentaliteit,  natuur, hoeveelheid groen zijn  verschrikkelijke onbetrouwbare maatstaven. Ik denk dat binnen ons vakgebied en aanliggende disciplines niet kan worden gekomen tot een bevredigende omschrijving van de oostelijke regio. Het is alsof je pudding aan een muur wil timmeren. Het loopt allemaal ongedisciplineerd uit op een enorme janboel.

Nee, we zullen uitstapjes buiten de ons van nabij bekende disciplines moeten gaan maken. En verdraaid, we hebben voetbal vergeten.Onvergeeflijk eigenlijk. Er is volgens David Goldblatt een enorm verlangen  naar een aanstekelijk verhaal dat een stad of regio een betekenisvol perspectief biedt. En voetbal kan een dergelijk verhaal bieden. De aantrekkingskracht van het spelletje is allang niet meer beperkt tot de arbeidende klasse of de lagere inkomens. Nee, juist met het ontstaan van de nieuwe economie, meer op diensten en kennis georienteerd, is voetbal ook 'en vogue' geworden bij de middenklasse en hogerop zelfs. In het voetbalstadion kun je bij elkaar treffen degene die oprecht van voetbal houdt en degene die graag daar wordt gezien, been there done that. Het is een vreemd, bizar mengsel met een enorme culturele impact. Door het prisma van voetbal heen krijg je, zo luidt mijn stelling, een gevarieerd en nauwelijks te evenaren beeld van de regio en steden daarbinnen. En de oostelijke regio is rijkelijk bedeeld met voetbalteams op het (een na)hoogste niveau die exclusief in steden acteren. De bijna achteloze spreiding van steden van uiteenlopend formaat over de regio draagt aanmerkelijk bij aan het bijzondere voetbalprofiel van Oost NL. De oostelijke voetbalsteden hebben bijna stuk voor stuk te maken met die bijzondere samenkomst van de traditionele werkende klasse en groepen die profiteren van de nieuwe economie. Een potpourri van zware, soms chemische,industrie, in verval geraakte industriële werkgelegenheid in de textiel, de maakindustrie in de Achterhoek, de wetenschap en kennis, de culturele hotspots, administratie en bestuur.  

En in Zwolle, Deventer, Arnhem, Nijmegen, Almelo, Enschede en Doetinchem biedt voetbal de plaatselijke bevolking de nodige (tijdelijke) hoogtepunten maar ook crises. Bezoekers van wedstrijden in de oostelijke regio zijn voorbereid op verlies. Maar daar betalen ze liever voor dan voor de grotere zekerheid van winst bij een toonaangevender club in de Randstad. Essentieel voor voetbal, en zeker in de regio, lijkt het bestaan van de 'underdog' en derby's. De voetbalcompetitie moet over een grote mate van voorspelbaarheid beschikken. Dan steken de onverwachte zeges aangenaam af. En de oostelijke regio is op het vlak van voetbal  gebaat bij die underdog positie. Dat bindt de regio in wedstrijden tegen de 'niet-boeren'. En juist de sporadische zege en de hoop daarop kleuren de regio. Indien een oostelijk team jaar in jaar uit kampioenskandidaat zou zijn, gaat het vooral om behoud van hegemonie. Het is veel interessanter nu en dan die hegemonie te doorbreken dan haar vanzelfsprekend te koesteren.Voetbal fungeert als een zeer belangrijke betekenisgever aan stedelijke en regionale sentimenten. In voetbal zit wraak, revanche, kerende kansen, continue strijd, verbroedering, mildheid, sentiment, geluk, blunders. Voetbal heeft effect op het leven van de supporters. De wijze waarop we voetbal organiseren, de teams toejuichen en  uitjouwen, weerspiegelt de gemeenschappen die we vormen. En daarom is voetbal geen incident van voorbijgaande aard. Het is een aangelegenheid die de stad en de regio aangaat en van grotere invloed is dan beleidsnota's en ruimtelijke visies. Voetbal creëert verhalen in en voor de regio. En in onze regio is de verscheidenheid aan voetbalclubs, de concurrentie, de spannende ongelijkheid, de varieteit aan steden een prima voedingsbodem. Laat de oostelijke voetbalsteden jaarlijks een zomercompetitie voor de titel 'Kampioen van het Oosten' organiseren. Dan kan alle frustratie, ergernis uit de reguliere vaderlandse competitie een nuttige uitlaatklep vinden. Als evenknie mag het in de regionale economie van Oost best om concurrentie, revanche en elkaar aftroeven gaan. Juist de genadeloze strijd tussen steden in de regio leidt tot een veelkleurig en rijker palet. Voetbal gaat voorop in de nieuwe geografie. 

Parochiale ruimtes in Groningen
De Regendans van het Overlegmodel
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 24 juli 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO