ZAP viert de stadskrans van Zwolle

ZAP viert de stadskrans van Zwolle

Een week geleden heeft het ZAP een bijeenkomst georganiseerd, die niet onbesproken mag blijven. En dat met een onderwerp dat eigenlijk zo voor de hand ligt dat je er haast aan voorbij zou gaan… en toch weet ZAP rond dit gebied een sprankelend feest te maken.

Wat is dat nu die stadskrans? Wat willen we er mee? Wat kan wel? Wat juist niet? Via verschillende workshops is over dit soort vragen gediscussieerd. Inspiratie van en voor de stad; De gemeente Zwolle heeft verschillende foto’s meegenomen, met de vraag: ‘kans’ of ‘te kras’? Bureau MA.AN en CIBAP-studenten boden een workshop aan waarin met andere ogen naar de fysieke ruimte gekeken werd. Het Oversticht heeft diepgang gezocht door het gebied met verhalen te laden en de Provincie Overijssel heeft een bruin café aangeboden, waarin op bierviltjes ideeën uitgewisseld werden. Iedere bezoeker heeft twee van de vier workshops kunnen bijwonen.

Gaandeweg de avond volgde een sketch over de stadskrans. De act was een ware traktatie die tegelijk duidelijk maakte hoe onzichtbaar deze zone lijkt te zijn. Als je dan op let, blijkt ze ook nog eens meerdere gezichten te hebben. Variërend van winkeltjes en kappers aan de noordoost zijde en grote bouwwerken aan de noordwest zijde, tot grachtenpanden, een voormalig ziekenhuis en de wijk Assendorp aan de zuidzijde. De ster bevat dus verschillende kwaliteiten in haar kroon. Maar dit maakt haar ook diffuus. 

b2ap3_thumbnail_Afbeelding-2.jpg

Om meer grip te krijgen op de kroon, werd onder andere de vraag gesteld welke rol ze heeft ten opzichte van de binnenstad? Sommige aanwezigen vonden het stadscentrum belangrijker. Het centrum wordt dan gezien als het hart van de stad. Toch is ’t juist de stadskrans die op een fysieke manier scherp de grenzen bepaalt voor het centrum. Een belangrijke les op het gebied van marketing wordt zo als vanzelf vorm gegeven voor de binnenstad: ‘Onderscheid jezelf, door te laten zien wat je niet bent’. 

Dit hoeft niet te betekenen dat de stadskrans automatisch een contramal moet zijn. Tijdens één van de workshops werd gepleit voor een rustige ondertoon om deze zone meer eenheid te geven. Tegelijk biedt die samenhang weer ruimte voor architectonische eyecatchers. Wie zegt dat Zwolle niet durft, heeft het dus mis.

Eén rol van de stadskrans is in deze bijeenkomst onderbelicht gebleven. Door de eeuwen heen is ’t de aorta geweest voor de binnenstad. De grachten die ooit aangelegd zijn als verdedigingswerken, hebben de stad bereikbaar gemaakt in een tijd dat goederen vooral per schip aangevoerd werden. In onze tijd is de rondweg om de stadsgrachten belangrijk voor het autoverkeer. Verspreid liggen er nu parkeerhavens die de stad bereikbaar houden. Op deze manier bekeken lijkt het haast een ritssluiting tussen de binnenstad en het omliggende gebied. Zelfs voor de voetganger is het meer een doorgangsgebied, dan een plek om te flaneren. Misschien is de stadskrans daardoor lang onopgemerkt gebleven. Vorige week dinsdag is dit veranderd. ZAP laat de Zwolse ster fonkelen! 

b2ap3_thumbnail_Afbeelding-1_20131226-180713_1.jpg 

Grondmarkt 2014; regio Oost 50% minder investering...
Beleving behoudt binnensteden

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 18 januari 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ruimtemakers-oost.nl/

Excursies

Jaarlijkse excursie

Elk jaar organiseert de GSRO een dag-excursie, voor het begin van de zomer-vakantie.

Een prima gelegenheid voor de leden, maar ook voor niet-leden, om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Én om "bij te scholen" door een dag lang tijd te besteden aan een onderwerp in een voor "Ruimtemakers" relevant thema.

Voor 2020 is, gezien de uitbraak van het corona-virus, de excursie helaas komen te vervallen.

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO