Luuk Oost

Eigenaar directeur Weinig Woorden, HBO docent, promovendus

Zwolle scoort goed bij MKB, Arnhem minder, Nijmegen onzichtbaar

Zwolle scoort goed bij MKB, Arnhem minder, Nijmegen onzichtbaar

Zwolle scoort de laatste tijd opvallend goed in economische studies. Recent kwam daar het oordeel van het (Midden-en Kleinbedrijf) MKB bij. Op een gewogen score van 4 indicatoren over vriendelijkheid voor de ondernemers scoorde Zwolle in Overijssel een tweede plaats na de gemeente Rijssen Holten. Arnhem brengt het erop de Gelderse lijst slechter van af. De Gelderse hoofdplaats bekleedt een 27 ste plaats en is in vergelijking tot vorig jaar 12 plaatsen geduikeld. Nijmegen is pas te vinden op plaats 50. De lijst in Gelderland wordt aangevoerd door Barneveld.

De gemeenten in Nederland zijn door MKB ondernemers gescoord op vier kenmerken. De tevredenheid van ondernemers over de eigen gemeente, het imago van de gemeente bij ondernemers van buiten, de gemeentelijke communicatie en het beleid ten aanzien van het MKB en de hoogte van de gemeentelijke lasten. De MKB ranglijst voor vriendelijkste gemeente is om meerdere redenen het bestuderen waard. Je zoekt allereerst naar een patroon, een mogelijke samenhang tussen kenmerken van de plaats en de score op ondernemersvriendelijkheid. Even had ik de indruk dat de plaatsen in de Bible Belt hoog scoorden. Barneveld en Ede doen het al enkele jaren goed op deze MKB ranglijst. Dan zou ondernemersvriendelijkheid kunnen worden verbonden aan mentaliteit in een bepaalde plaats. De ranglijst geeft daarvoor voorzichtige indicaties.

b2ap3_thumbnail_ondernemersvriendelijkheid.jpg


Maar, zo bedacht ik mij, het kan ook zijn dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen belevingswaarde van een plaats en de ondernemersvriendelijkheid. Met andere woorden, hoe minder belevingswaarde een plaats hoeft te beschermen, hoe vriendelijker het ondernemersklimaat kan zijn. Door fantaserend kon ik me daar nog wel iets bij voorstellen. Plaatsen met belevingswaarde, bijvoorbeeld in de vorm van een historische kern, koesteren het speciale ensemble van de plaats en zijn beducht voor verstorende invloeden van de markt en leggen wellicht meer beperkingen op. Maar dan is Zwolle toch wel een hele duidelijke dissonant. Zwolle is onmiskenbaar een stad met belevingswaarde, maar scoort hoog op ondernemersvriendelijkheid. En ook de hoge plaats van Zaltbommel op de Gelderse lijst valt dan niet te verklaren.

Is dan de grootte van de gemeente de verklarende variabele? De  hoog scorende gemeenten in Gelderland bevinden zich wel zo'n beetje in de 20.000 tot 50.000 inwoners range. In Overijssel staan Rijssen Holten, Hardenberg, Wierden, Dalfsen hoog. Maar naast de hoge klassering van Zwolle, vallen hier toch ook Enschede en Deventer in positieve zin op. Ontegenzeggelijk steden met belevingswaarde die desalniettemnin receptief zijn voor ondernemerswensen.

De aanwezige infrastructuur kan uiteraard ook een belangrijke invloed uitoefenen op het ondernemersklimaat. Als je van de twee oostelijke provincies de top drie pakt, ontstaat het volgende beeld. De Overijsselse top drie, Rijssen Holten, Zwolle, Hardenberg is relatief goed verbonden met het (rijks)wegennet. Vooral Rijssen Holten en Zwolle liggen nabij belangrijke hoofdaders van verkeer. In Gelderland geldt dat Barneveld, Duiven en Ede prma zijn gelegen aan A 12 en A 30. Er lijkt voorzichtig gezegd enige correlatie mogelijk tussen geografische kenmerken en mate van ondernemersvriendelijkheid.

b2ap3_thumbnail_economie.jpg

Tot slot loont het nog de moeite te bezien welke politieke kleur in de onderscheiden plaatsen de economische portefeuille behartigt. In Overijssel zijn de portefeuillehouders economie van CDA of VVD huize. In Gelderland behartigt één burgemeester de economische portefeuille, de overige 2 plaatsen hebben een VVD of CDA wethouder voor het bedrijfsleven.

Grootte, ligging van een plaats verklaren ongetwijfeld in enige mate ontvankelijkheid voor ondernemerswensen. Daarnaast lijkt het mogelijk het bestuur en organisatie van een gemeente krachtig te richten op ondernemers. Zwolle is daarvan een uitgelezen voorbeeld. Zelfs het betaald voetbal in de Overijsselse hoofdstad profiteert van de economische voorspoed.

Beleving behoudt binnensteden
Regio Zwolle: Hanze of Moderne Devotie?

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 24 juli 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO