Archief 2016

IEWAN, een strowijk in Nijmegen

Onze eerste bijeenkomst na de zomervakantie vindt NIET plaats op donderdag 29 september, zoals eerder was aangekondigd, maar 1 week later, op donderdag 6 oktober.

Op 6 oktober mogen we een kijkje gaan nemen bij Iewan, voluit ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’. In dit bijzondere woningbouwproject werkten toekomstige huurders, vrijwilligers en professionele bouwvakkers zij aan zij aan de totstandkoming van sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. Op 1 mei 2015 is het complex officieel in gebruik genomen.

Een uniek kenmerk van Iewan is de keuze voor stro als bouwmateriaal voor de buitenmuren. Strobalen zijn aangebracht in een skelet van hout en vervolgens afgewerkt met leem. Bouwen met stro is niet nieuw. Wel nieuw is dat het hier gaat om een project in samenwerking met een woningcorporatie. Ook een project van deze grootte is nog niet eerder in Nederland gerealiseerd. De eerste strobalen woningen in de sociale huursector zijn nu te vinden in Lent-Nijmegen!

                Michel Post van ORIO Architecten werd ingeschakeld om, in nauw overleg met de toekomstige bewoners en de woningcorporatie een ontwerp te maken van hoe Iewan eruit zou moeten zien. Dit architectenbureau is gespecialiseerd in organische en ecologische architectuur.

Het gebouw telt 24 wooneenheden, allen met een eigen keuken en badkamer en geschikt voor verschillende doelgroepen, o.a. een- en tweepersoonswoningen, gezinswoningen, ouderenwoningen, woongroepen voor volwassenen en een woongroep voor jongeren en jongvolwassen. Het project voorziet ook in een aantal werkruimtes. Bewoners hebben de mogelijkheid die te huren als kantoor, praktijkruimte of atelier.

Wie bij Iewan woont, woont in groepsverband en kiest bewust voor een ecologische manier van wonen en leven. Het gemeenschappelijk wonen heeft diverse voordelen; bewoners kennen elkaar, delen voorzieningen en dragen gezamenlijk zorg voor hun leefomgeving. Ook is gemeenschappelijk wonen goed voor het milieu aangezien compact wonen en voorzieningen delen betekent dat er minder grondstoffen en oppervlakte wordt verbruikt.

Lijkt het je leuk om een kijkje te nemen bij Iewan en ben je benieuwd hoe het opzetten en verloop van een dergelijk nieuwbouwproject verloopt? Geef je dan snel op voor deze avond! Programma:

18.00              : Ontvangst in gemeenschapsgebouw De Kleine Wiel, met soep en een broodje.

18.30              : Welkom en toelichting door spreker IEWAN (bewoner, t.z.t. bekend wie) en Michel Post. Michel Post is architect en de oprichter van Orio architecten, hij is de architect van dit project.

19.30              : Rondleiding door ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’.

20.30-21.00     : Borrel en napraten.

Adres:

Gemeenschapsgebouw De Kleine Wiel
Karl Marxstraat 101 te Lent, bij Nijmegen.

Het aantal parkeerplekken is zeer beperkt, aangeraden wordt om te carpoolen of met het OV te komen. Vanaf station Lent is het ca.15-20 minuten lopen en er stoppen diverse bussen in de buurt (Laauwikstraat 100), zie www.breng.nl. Of gewoon per fiets natuurlijk !

 

Aanmelden

Aanmelden tot uiterlijk 3 oktober a.s. bij Saskia Bongers, per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 06-10813077.

Geeft u daarbij s.v.p. aan, of u een broodje mee eet, zodat de catering daarop afgestemd kan worden. Vanwege het ecologische karakter van Iewan, zal het eten deze avond vegetarisch zijn.  We vragen een kleine bijdrage van €3,00 per deelnemer.

LAAT U VERRASSEN DOOR IEWAN!

Excursies

Jaarlijkse excursie

Elk jaar organiseert de GSRO een dag-excursie, voor het begin van de zomer-vakantie.

Een prima gelegenheid voor de leden, maar ook voor niet-leden, om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

√Čn om "bij te scholen" door een dag lang tijd te besteden aan een onderwerp in een voor "Ruimtemakers" relevant thema.

Voor 2020 is, gezien de uitbraak van het corona-virus, de excursie helaas komen te vervallen.

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO