Januari

-VRIJDAGMIDDAG 25 JANUARI 2019 -

VELUWSE POORT/ KAZERNETERREINEN EDE

 

Een aantal jaren geleden was de GSRO te gast op de kazerneterreinen van Ede. Het 106 ha grote terrein was zojuist overgedragen aan de gemeente en ademde nog een militaire sfeer uit. De gemeente krabde zich toen achter de oren op welke manier het terrein en de vele (vaak monumentale) gebouwen geschikt gemaakt kon worden voor nieuwe functies. We zijn nu jaren verder en gesteld kan worden, dat de gemeente Ede de plannen met voortvarendheid heeft aangepakt.

 

Er staan prachtige monumentale kazernes op de kazerneterreinen. Deze kazernegebouwen worden herontwikkeld. Op Maurits noord komt een mix van wonen, ateliers, kleine bedrijfjes en bijvoorbeeld een gezellige lunchroom of appartementen. Verder is Akoesticum, hét nationaal trainingscentrum voor podiumkunsten gevestigd in de monumentale Frisokazerne. Daarnaast vindt u De Heidebrouwerij en restaurant Pizza&Pizza op het kazerneterrein.
De kazerneterreinen, en dan met name Maurits zuid, wordt de plek voor het World Food Center (WFC). Het meest in het oog springende onderdeel is de WFC Experience. Hier ervaren zowel consumenten als professionals op een interactieve manier hoe voedsel wordt gemaakt en gedistribueerd. Je beleeft door te horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Verder is er de WFC Innovation. Hier inspireren bedrijven elkaar tot nieuwe producten en delen zij de laatste technologieën op het gebied van food met elkaar. Jaarlijks worden hier 350.000 bezoekers verwacht. Rondom het WFC zal ook ruimte zijn voor horeca, andere voorzieningen en woningbouw. Kijk voor meer informatie over het World Food Center op www.worldfoodcenters.com of op www.ede.nl/wfc

Op de kazerneterreinen worden ongeveer 1.200 woningen gebouwd. De wijk krijgt een grote verscheidenheid aan woningen. Huur, koop, duur en betaalbaar, van vrijstaande woningen tot (luxe) appartementen. De woningen worden ontworpen en gebouwd door verschillende ontwikkelaars. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met verschillen in hoogte en de statige bomen en lanen die er al liggen. Een deel van de eeuwenoude bomen blijft staan. Daardoor wordt de Veluwse Poort geen nieuwbouwwijk, maar een nieuwe wijk in een bestaand, monumentaal en groen gebied.
We hebben de gemeente Ede bereid gevonden om ons te ontvangen op het kazerneterrein. Daar zal een presentatie gegeven worden door Marc Bonekamp. Mogelijk komt Xander Arets ook nog aan het woord om ons iets te vertellen over zijn projecten op het kazerneterrein. Na de presentatie willen we natuurlijk graag met eigen ogen zien welke projecten gerealiseerd zijn en/of in uitvoering zijn. Daarom is er een uitgebreide rondleiding in het programma opgenomen. Afhankelijk van het weer zal dat lopend, per auto of eventueel met de fiets plaatsvinden.
De rondleiding is zo gepland, dat we rond de klok van 5 kunnen neerstrijken bij de Heidebrouwerij. Het eerste drankje wordt door de GSRO geschonken!
Mochten er mensen zijn, die aansluitend wat willen eten, dan hebben ze geluk: om de hoek van de Heidebrouwerij kan er gegeten worden bij Pizza en Pizza.


Programma:
14.00 - 14.15 uur ontvangst Gebouw 8, Nieuwe Kazernelaan 2 te Ede
14.15 - 15.00 uur presentatie door Marc Bonekamp en Xander Arets
15.00 - 17.00 uur rondleiding.
Locatie
We worden ontvangen in Gebouw 8, Nieuwe Kazernelaan 2 te Ede.
Aanmelden:
U kunt zich per mail tot uiterlijk 22 januari 2019 aanmelden bij Wim Beeftink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vriendelijke groeten, namens het bestuur
Jos van der Mark
06-22977717
Bij het opstellen van deze uitnodiging is dankbaar gebruik gemaakt van de beschikbare teksten op diverse websites

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO