Bijeenkomsten 2016

Bijeenkomsten 2016

Hieronder lees je over het programma van de GSRO bjieenkomsten in 2016. Schrijf de data gerust alvast in de agenda. Aan enkele programma-onderdelen wordt nog gewerkt, dus houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates. De GSRO leden ontvangen vanzelfsprekend voorafgaand aan de bijeenkomst de uitnodiging via e-mail.

Naast onderstaand programma laat de GSRO zich graag uitnodigen door gemeenten of andere partijen om mee te denken als zij ergens mee worstelen. Het netwerk van de GSRO bestaat uit verschillende vakdisciplines zodat we, ongehinderd door voorkennis, een friise blik op een situatie kunnen werpen. Wil je meer weten over deze mogelijkheden, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook niet leden van de GSRO zijn van harte welkom op de bijeenkomsten. Je geeft je dan op als introducé.

Zie foto's van GSRO bijeenkomsten

 

Woensdag 27 januari - Leegstaand agrarisch vastgoed
Wat te doen met al het agrarisch vastgoed, dat de komende jaren leeg komt te staan? Edo Gies van Alterra zal aangeven welke omvang de leegstand naar verwachting zal krijgen. Daarna zal Pieter Pelser een voorbeeld geven van een creatieve oplossing.
SAB te Arnhem

Maandag 22 februari - Brainstormsessie over Het Spaanse Leger
Deze locatie ligt aan een van de invalswegen naar de kom. De gemeente vraagt zich af welke functie dit gebied zou kunnen krijgen en roept de hulp van de GSRO in om ideeën te spuien.
Stadhuis Nijkerk

Donderdag 24 maart - EO Wijers prijsvraag Stedendriehoek + vervolgstappen
We zijn te gast bij het Cleantech center te Zutphen. Daar krijgen we te horen op welke wijze de inzendingen van de 10e Eo Wijers-prijsvraag kunnen bijdragen aan de torenhoge ambitie van de stedendriehoek: Uiterlijk in 2030 energieneutraal! Welke beren vindt men op zijn weg en hoe kunnen die omzeild worden? Ook ditmaal is er ruime gelegenheid voor discussie. Sterker nog: uw bijdrage wordt op prijs gesteld om mee te helpen aan de verwezenlijking van de ambitie.
Cleantechlab te Zutphen


Maandag 25 april - Lochem/ de Berkel
De Berkel is behoorlijk aangepakt (gezamenlijk project van het Waterschap en de verschillende gemeenten). In april is het licht genoeg om ook een veldbezoek te brengen.


Maandag 23 mei - Ontwikkelingen in het havengebied van Deventer (rond H2O)
Een bezoek aan de nieuwe ontwikkelingen kan bij daglicht plaatsvinden.

Excursie - vrijdag 24 juni
Groningen, stad en Ommeland

Donderdag 6 oktober  Let op!! Geweizigde datum!!  Donderdag 6 oktober - IEWAN, strowijk in Lent
Nieuwbouw sociale huurwoningen van stro, hout en klei. We gaan op bezoek bij "Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen" Een bijzonder woningbouwproject waar toekomstige huurders, vrijwilligers en professionele bouwvakers zij aan zij werkten aan de totstandkoming van sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. Het is allemaal niet nieuw, maar een project van z'on omvang is uniek. Het complex is officieel in gebruik genomen 1 mei 2015.
We zien je graag op 6 oktober om 18.00 bij het gemeenschapsgebouw De Kleine Wiel, Karl Marxstraat 101, Lent

Woensdag 2 november - Het verhaal maakt de plek     Let op!! geweizigde datum het is nu Woensdag 2 november !!
Het gaat deze avond over de biografie van het landschap en het belang van storytelling in de waardering voor de plek. Als voorbeeld wordt
onder andere het project IJsselID behandeld, waarin de identiteit van de IJsselvalei in kaart is gebracht.

Woensdag 30 november - Drie parken in Arcadié
Gelders Genootschap te Arnhem

We zullen die avond ingaan op een onderwerp dat het Gelders Genootschap na aan het hart gaat: de buitenplaatsen en landgoederen in Gelderland. 

fietsexcursie Zwolle - BNSP GSRO

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO