dinsdag 24 april 2018
HET NIEUWE BOUWEN IN DE INDISCHE ARCHIPEL
Zoals u weet richt de GSRO/ Ruimtemakers Oost zich vooral op Oost Nederland. Maar soms maken we een uitstapje: Op 24 april is de focus wel heel ver naar het oosten gericht:
Op 24 april is de focus wel heel ver naar het oosten gericht: Op die avond zal Joep Walter (specialist koloniale bouwkunst) ons namelijk meenemen naar de Indische Archipel. Hij zal stilstaan bij het nieuwe bouwen in de Indische archipel, toegespitst op de periode 1900–1940.
Ter inleiding zegt hij daar zelf het volgende over:
Net als overal elders is de Indische architectuur zijn eigen weg gevolgd. Uiteraard was aanpassing aan het tropisch klimaat daarin leidend. Keerzijde was, dat in de loop van de 19e eeuw alle aandacht voor de vormgeving verdwenen was. De weg was doodgelopen. Maar dat werd met de aanvang van de 20e eeuw meer dan goed gemaakt.
Het contrast met de 19e eeuw kon niet groter zijn. Vanaf 1870 werd de kolonie opengelegd voor vrij ondernemerschap en vanaf toen vond een toenemende stroom Europeanen de weg naar Indië. Ze hadden nodig wat er niet was: huizen, kantoren, kerken, scholen, fabrieken en utiliteitsgebouwen.
De bouwexplosie was enorm. Na de eerste pionier-architecten trok er veel jong talent naar de Oost. Zij namen alle nieuwe westerse stijlen mee, van Jugendstil tot expressionisme, maar met een twist, want de airconditioning was immers nog niet uitgevonden.
Grote namen kwamen op in Indië: Karsten, Maclaine Pont, Wolff Schoemaker, Aalbers, Citroen, Ghijsels. Er waren tientallen, of waarschijnlijker, honderden architecten actief, gevormd in Nederland.
We zien voorbeelden van het unieke zogenaamde Indische Bouwen maar ook de tropische pendanten van de moderne Westerse stijlen.
Indonesië is nu blij met wat er ondanks bewuste kaalslag sedert vele jaren toch nog over is. Wonen in koloniale huizen is weer in. Zelfs de voortbrengselen van de “hondenhokkenrenaissance” uit de 19e eeuw krijgen een tweede leven. Bouwvallen van kantoren worden nu gerestaureerd, of zo nodig herbouwd. In Indonesië is men zich zeer bewust geworden van deze culturele Hollandse erfenis. Nederland is momenteel zo druk met dekoloniseren, dat het daar zelf geen weet van heeft.
Na vanavond weet ú beter. (einde citaat Joep Walter)
Programma
18.30 Inloop met een broodje.
19.00 Inleiding door Joep Walter over het nieuwe bouwen in de Indische Archipel
met ruime gelegenheid voor discussie
21.00 Afsluiting met gelegenheid tot napraten
22.00 SAB gaat dicht
Locatie
We zijn te gast bij SAB (waarvoor dank!), Frombergdwarsstraat 54 te Arnhem.
Makkelijk per trein te bereiken (Arnhem Centraal ligt om de hoek, uitstappen aan Sonsbeekzijde).
De overdekte parkeerruimte onder het station biedt voldoende parkeergelegenheid en is in de avonduren spotgoedkoop.
Aanmelden
Er op 24 april bij zijn? Schrijf je dan in voor 19 april door een mail de sturen naar Jos van der Mark
KOM OP 24 APRIL NAAR DE INDISCHE ARCHIPEL!