Bijeenkomsten 2018

Einde jaar December

Het jaar afsluiten

 EINDEJAARSBIJEENKOMST IN ARNHEM

20 december 2018 17.30 rond wandelen door het Modekwartier en daarna ..... de toekomst

 

Arnhem Brigand

 

- UITNODIGING VOOR DONDERDAG 20 DECEMBER 2018 -

 

 

 

Beste mensen,

Wanneer het jaar ten einde loopt is het tijd voor enige bezinning. Misschien vraagt u zich af: “De GSRO, bestaat die club eigenlijk nog wel?” Een terechte vraag, want u heeft al enige tijd niets meer van ons vernomen. Het antwoord is gelukkig: JA! Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Sinds enige tijd worstelt het bestuur en de programmaraad namelijk met de organisatie van de verschillende bijeenkomsten. Er is sprake van inteelt: Een beperkt aantal mensen vormt zowel het bestuur, de programmaraad, de bloggroep, de communicatieafdeling als de noem maar op. En u weet, dat het kwalitatieve voortbestaan van een groep gebaat is met vers bloed. Daarom een (herhaalde) oproep aan onze leden:

Meld u aan als betrokken lid van de GSRO om ons te helpen met het organiseren van bijeenkomsten en andere werkzaamheden.

U wordt er niet rijk van, want alle inspanningen zijn vrijwillig. Maar de geestelijke verrijking kan ongekende vormen aannemen, waardoor de inspanningen geen belasting vormen, maar een welkome afwisseling van de dagelijkse sleur.

Ik denk, dat de boodschap nu wel overgekomen is.

Daarom nu meer over onze bijeenkomst in December. We sluiten het jaar af met een eindejaarbijeenkomst in Arnhem. Deze bijeenkomst vindt plaats in (sub)cultureel podium, café en restaurant Brigant, Apeldoornsestraat 4a, 6828AB in Arnhem.

We starten om 17.30 uur met een rondwandeling door het Modekwartier. Daarna is het tijd voor broodjes en soep, waarna we de avond samen doorbrengen.

Tijdens deze bijeenkomst zal Sofia Opfer het een en ander vertellen over onze plannen voor het jubileumjaar. De GSRO zal in 2020 namelijk 70 jaren bestaan! Sofia heeft het archief van de GSRO doorgespit en is op basis daarvan gekomen met een voorstel voor de invulling van het jubileumjaar. Een tipje van de sluier? We blikken niet alleen terug op de onderwerpen, die in het verleden aan de orde gekomen zijn, maar bekijken ook hoe we er nu over denken/ wat ervan terecht gekomen is.

Programma

17.30:  Start van de rondwandeling vanaf Brigant

18.30:  Soep met broodjes met aansluitend tijd om samen te zijn. Op een gegeven moment zal Sofia Opfer het een en ander vertellen over de plannen voor het jubileumjaar.

22.00: Sluiting van de bijeenkomst

Locatie

We zijn te gast bij Brigant, Apeldoornsestraat 4a, 6828 BA te Arnhem.

In de directe omgeving zijn veel (overdekte) parkeerplaatsen aanwezig.

 

Aanmelden:

U kunt zich per mail tot uiterlijk 17 december aanmelden bij Arjan van der Laan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Het aanmelden is verplicht om de catering goed te kunnen afstemmen op het aantal mensen.

Vriendelijke groeten, namens het bestuur

Jos van der Mark

06-22977717

PS: Noteer alvast onze eerste bijeenkomst in 2019: Vrijdag 25 januari, onderwerp: Kazerneterrein Ede

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO