Archief 2016

Drie parken in Arcadië

Woensdag 30 november 

Zijp

Woensdag 30 november zijn we te gast bij het het Gelders Genootschap, in de orangerie en het koetshuis van Huis Zypendaal in Arnhem.  
We zullen die avond ingaan op een onderwerp dat het Gelders Genootschap na aan het hart gaat: de buitenplaatsen en landgoederen in Gelderland. Tijdens deze bijeenkomst staan de parken Zypendaal, Sonsbeek en Gulden Bodem centraal.
Concrete aanleiding is de vraag waar de gemeente Arnhem voor staat in deze drie parken.

Lees meer

Het verhaal maakt de plek

Woensdag 2 november

Het gaat deze avond over de biografie van het landschap en het belang van storytelling in de waardering voor de plek. Als voorbeeld wordt onder andere het project IJsselID behandeld, waarin de identiteit van de IJsselvalei in kaart is gebracht.

IEWAN, een strowijk in Nijmegen

Onze eerste bijeenkomst na de zomervakantie vindt NIET plaats op donderdag 29 september, zoals eerder was aangekondigd, maar 1 week later, op donderdag 6 oktober.

Lees meer

Lochem/ de Berkel

Lochem - maandag 25 april

De Berkel is behoorlijk aangepakt (gezamenlijk project van het Waterschap en de verschillende gemeenten). In april is het licht genoeg om ook een veldbezoek te brengen.

De Stedendriehoek energieneutraal in 2030

Zutphen - donderdag 24 maart 2016 

De 10e Eo Wijers-prijsvraag had als thema: “De Stedendriehoek, naar een energieneutrale stedelijke regio”. Dit onderwerp komt niet uit de lucht vallen. De stedendriehoek heeft namelijk als ambitie om uiterlijk in 2030 energieneutraal te zijn. Zij wil Nederland laten zien wat er op het gebied van energietransitie mogelijk is en hoe dat aangepakt kan worden.

Lees meer

Brainstormsessie over het Spaanse Leger

Maandag 22 februari

Deze locatie ligt aan een van de invalswegen naar de kom. De gemeente vraagt zich af welke functie dit gebied zou kunnen krijgen en roept de hulp van de GSRO in om ideeën te spuien.

Stadhuis Nijkerk

Leegkomend agrarisch vastgoed

Arnhem - woensdag 27 januari 2016

In opdracht van Innovatienetwerk heeft Alterra onderzocht hoeveel boerenbedrijven in de naaste toekomst zullen stoppen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen, dat tussen nu en 2030 naar verwachting 24.000 boerenbedrijven zullen stoppen. Hierdoor zal een omvangrijke leegstand van agrarisch vastgoed ontstaan. Wat te doen met alle vrijkomende agrarische bebouwing: Slopen, met de moed der wanhoop overeind houden of zoeken naar een nieuwe passende functie? Zijn er genoeg oplossingen denkbaar om tenminste een deel van deze bebouwing te behouden?

Lees meer

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO