Sonja Scholten

Sonja Scholten | Stedelijke identiteit | Grensregio | Ruhrgebied | http://www.citydna.nl/ | https://ruhrmetropoolblog.com | @SonjaCityDNA | @RuhrfrauNL

Almen: kijktoerisme langs een opnieuw meanderende Berkel

Almen: kijktoerisme langs een opnieuw meanderende Berkel

De Berkel is tussen Zutphen en Almen in korte tijd 2,7 kilometer langer geworden. Het waterschap Rijn en IJssel heeft het afgelopen jaar een flink aantal meanders aangebracht. Hermeanderen heet dat in vakjargon. De spellingscontrole accepteert het woord nog niet, maar dat zal vast niet lang meer duren. Steeds meer rivieren worden op die manier onder handen genomen, zo ook dit stuk van de Berkel. Vorige maand werd de laatste bocht doorgestoken. Ik ging vlak daarna bij Almen naar het resultaat kijken en verbaasde me over een touringcar die telkens mijn pad kruiste.

Voor en achter mij een aantal wachtende auto's. Ik sta stil op een smalle weg in het bos ter hoogte van Almen. Voor mij hangt de chauffeur van een touringcar uit het raam en vraagt aan de bestuurder van een tegemoet rijdende auto de weg. Even later kunnen we weer rijden om een kleine kilometer verder opnieuw tot stilstand te komen vlak voor de brug over de Berkel. Dezelfde touringcar staat nu iets meer in de berm en met een beetje passen en meten wurmen we er ons langs.

Het is vandaar uit nog maar een kilometer naar Almen. Ik parkeer bij hotel de Hoofdige Boer waarvandaan ik de Berkel kan zien liggen inclusief een kersverse meander. De lus snijdt zich diep in het graslandschap, grazende koeien roepen de idylle van een oud Hollands tafereel op. De Berkel loopt vlak langs de bebouwde en iets voorbij het Almense zwembad pak ik het oeverpad langs de Berkel op (wandelen toegestaan!). Het is er tot mijn verbazing behoorlijk druk, een vijftigtal senioren staat of loopt in plukjes langs de rivier. Ik herken de bus op de parkeerplaats bij het zwembad, het is de touringcar die ik zojuist heb gepasseerd. Ik pak de route stroomafwaarts op en als ik even later omkijk is de groep en de touringcar al weer weg.

b2ap3_thumbnail_IMG_6468.JPG

Ik volg de nieuwe loop van de rivier en zo af en toe loop ik over een stukje 'nieuw land' waar de oude loop door de aanplant van jong gras en de drassige grond nog goed zichtbaar is. Een fascinerende gedachte dat hier tot voor kort de rivier liep. De stilte is overweldigend. Ter hoogte van de stuw Besselink is eeuwenoud landschap in ere hersteld. Een lus van de Berkel, die zich ooit om de boerderij Besselink slingerde is lang geleden gedempt. De ‘huidige’ loop van de Berkel loopt nog steeds voor de boerderij langs, maar de lus is sinds kort terug van weggeweest en dient nu als vispassage.

Het is ook op deze plek, dat de Berkel opnieuw door het gemotoriseerd verkeer kan worden bereikt. En het wordt een herhaling van zetten. Als ik de ‘herstelde’ rivierarm om de boerderij volg, stuit ik op een grote groep senioren. Ik herken een aantal van hen van de vorige ontmoeting. Zo'n 100 meter verderop staat de touringcar in de berm. Een aantal senioren hangt rond bij de vispassage, de rest van de groep staat kletsend op de weg en blokkeert de doorgang. Een passerende auto toetert geïrriteerd en rijdt stapvoets op de groep af. 

b2ap3_thumbnail_IMG_6153.JPG

Een paar uur later ben ik terug bij de Hoofdige Boer. Een kop koffie gaat er wel in. Het is er druk, het terras zit grotendeels vol met senioren en overal staan fietsen. De lijnbus stopt voor het hotel en een stel met een rolkoffer stapt uit en verdwijnt in het hotel. De sfeer is ontspannen. Dit is Almen in haar kracht, uitvalsbasis en pleisterplaats voor fitte senioren. Half om half verwacht ik de touringcar opnieuw te treffen voor een korte pitstop, maar dat gebeurt in ieder geval niet terwijl ik mijn koffie drink. Als ik even later huiswaarts rij vraag ik me af of Almen wel blij gaat worden van dit soort vluchtig touringcar vermaak.

Dit is deel 1 uit een serie blogs over de hedendaagse wisselwerking tussen de Berkel en de stadjes en dorpen langs de Berkel. De Berkel ontspringt in het Münsterland en komt ter hoogte van Rekken (Achterhoek) ons land binnen om bij Zutphen uit te monden in de IJssel. 

Werken aan de Natuur
Omgaan met leegstand winkels: meer met minder!

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 19 juni 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO