GSRO bijeenkomst Deventer - De IJsselbiënnale. 12 maart 2014

GSRO bijeenkomst Deventer - De IJsselbiënnale. 12 maart 2014

Op 12 maart organiseert GSRO een bijeenkomst in het Kunstenlab in Deventer. Op deze avond staat inhoudelijk de IJsselbiënnale centraal. De IJsselbiënnale is een initiatief van het Kunstenlab Deventer. Mieke Conijn, directeur Kunstenlab zal op deze GSRO-avond het initiatief nader toelichten. 

De IJsselbiënnale is een eigentijds initiatief. Financiering komt tot stand door draagvlak vanuit bij het programma betrokken partijen. Partners en toekomstige partners committeren zich voor bepaalde delen van het proces en de realisatie. De GSRO nodigt daarom deze avond iedereen van harte uit om mee te denken over de mogelijkheden die op deze wijze ten behoeve van de IJsselbiënnale kunnen worden gerealiseerd.

Zowel leden als niet leden van de GSRO zijn welkom deze bij te wonen. Niet-leden melden zich voor deze avond aan als introduce. Zij onderaan deze pagina voor info over de praktische zaken en over de wijze van opgeven.

Programma:
18.30 -19.30 uur: Inloop met een broodje en netwerk-moment. Tevens mogelijkheid om de lopende tentoonstelling ‘Watching (over) me’ te bezoeken.
19.30-20.00 uur: Algemene ledenvergadering GSRO (niet-leden zijn voor dit onderdeel ook welkom maar kunnen desgewenst ook de open tentoonstelling bezoeken)
20.00-21.30 uur: De IJsselbiënnale, toelichting Mieke Conijn, directeur Kunstenlab, inclusief discussie en meedenk-sessie.
21.30 uur: Borrel

Wat is de IJsselbiënnale?
Deventer - IJssel verbindend element - Frans SchouwenburgDe IJsselbiënnale is een tweejaarlijks evenement met beeldende kunst in de openbare ruimte waardoor de beleving van de IJssel en daarmee ook specifiek de beleving van Oost Nederland op de kaart wordt gezet. In de zomer van 2015 vindt de eerste editie van de IJsselbiënnale plaats van Zutphen tot Zwolle. In 2017 wordt de IJsselbiënnale vervolgd met het traject Doesburg – Kampen.

De IJsselbiënnale benut die kwaliteiten van de rivier en haar uiterwaarden door middel van een route van 30 werken, gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland, die een gezicht geven aan de identiteit van het gebied. Zo ontstaat er een unieke kunstroute met een internationale uitstraling, ingebed in een regionale context met belangrijke inhoudelijke partners (onder meer Beeldenpark Anningahof, Museum de Fundatie, Het Nijenhuis, Museum Kröller-Müller, CODA).

Met deze grote internationale kunstroute, die het prachtige rivierlandschap van de IJsselvallei (en haar Hanzesteden) voor binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers zet van juni t/m september, worden bezoekers verleidt tot een meerdaags verblijf. De IJsselbiënnale focust zich niet alleen op de rivier en haar uiterwaarden, maar smeedt ook verbindingen met het achterland en de (cultuurhistorische) identiteit van omringende steden en dorpen.

Discussie
In de discussiegedeelte van de GSRO avond staat de volgende vragen centraal:

1 - Welke andere argumenten zijn er vanuit de Ruimtelijke Ordening om extra publieksaandacht te vestigen op de IJsselvallei buiten de grote landschappelijke ontwikkelingen in het kader van Ruimte voor de Rivier en hoe kunnen die een plaats krijgen?

2 - Als nevenactiviteit van de IJsselbiënnale is een van de partners voornemens in 2015 het IJsselcongres te organiseren: een congres voor en door professionals op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, water(beheer) en planning. Welke thema’s moeten op dit congres de revue passeren en moeten worden doorgetrokken naar vraagstukken op het gebied van ontwerp en inrichting die specifiek de IJsselvallei betreffen? Welke thema’s vragen om verbinding?

3 - Welke actuele ‘IJssel’ opgaves moeten vanuit de invalshoeken ruimtelijke ontwikkeling, water, waterbeheer en planning in de IJsselbiënnale onder de aandacht worden gebracht? Of te wel: formuleer het inhoudelijke vertrekpunt van de opdracht aan een beeldend kunstenaar voor een site-specific werk. En op welke locatie zou zo’n kunstwerk het beste passen.

Een prima smaakmaker voor deze avond is de blog van Luuk Oost 'IJssel in de derde ruimte'.

Aanmelden
Aanmelden voor deelname aan deze avond, uiterlijk 10 maart per mail via Sonja Scholten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag aangeven hoe laat je komt en of je een broodje mee eet.

Praktische informatie

  • Locatie: Kunstenlab, Laboratoriumplein 1 te Deventer.
  • Reizen per trein:  Het Kunstenlab is goed te bereiken via het Openbaar Vervoer (ongeveer 10 minuten lopen van het station).
  • Parkeren: Het Kunstenlab heeft een eigen parkeerlocatie, maar de capaciteit daarvan is beperkt.  Op 2 minuten loopafstand van het Kunstenlab ligt Parkeergarage de Boreel.
IJssel in de derde ruimte
Leve Arnhem zonder Bijenkorf

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 22 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO