Sonja Scholten

Sonja Scholten | Stedelijke identiteit | Grensregio | Ruhrgebied | http://www.citydna.nl/ | https://ruhrmetropoolblog.com | @SonjaCityDNA | @RuhrfrauNL

Het is stil in Gronau

Het is stil in Gronau

Het is stil in het centrum van Gronau. Het is een dinsdagmiddag in augustus en het straatbeeld is behoorlijk leeg. Vergeleken met de verkeersdrukte van Enschede is de stilte des te opvallender. Gronau ligt vlak over de grens met Enschede en tussen beide steden en het achterland heeft altijd veel uitwisseling van personen en goederen plaatsgevonden. Een gezamenlijk textielverleden, muziekuitwisselingen, smokkelwaar, Nederlanders die naar Gronau komen voor de goedkope benzine en de supermarkt en Duitsers die graag een visje op de markt in Enschede verorberen en sinds Hengelo een Ikea rijker is, ook daar graag vertoeven.

Het is zo rustig in Gronau dat het eerder vroeg in de ochtend dan midden op de dag lijkt. De veeltaligheid is bijzonder, naast het Duits hoor je regelmatig Nederlands, Turks en zelfs een aantal keren Russisch. Maar waar is het winkelend publiek? Toegegeven, het is dinsdag, het zou nog kunnen dat een deel van het publiek zich heeft verplaatst naar Enschede, daar is het immers marktdag. Maar dat kan het niet alleen zijn, daarvoor is het te stil. Of zitten ze allemaal in Ochtrup, zo’n 10 kilometer verderop, daar is net als in Roermond en Lelystad een fikse Factory Outlet gerealiseerd.

Het warenhuis Hertie, ooit een grote publiekstrekker aan het marktplein van Gronau staat sinds 2009 leeg en het pand oogt heel groezelig. De rest van het plein wordt bepaald door saaie woonblokken met daaronder een winkelplint. Het massale woonblok naast Hertie is afgedekt met steigerdoeken. Voor een koffiehuis aan de overkant van het plein zitten vier mannen. De overige zijden van het plein vertonen geen teken van leven. Op een bankje op het plein zit een man stil voor zich uit te staren.

b2ap3_thumbnail_IMG_6147.JPG

De Sankt Antonius Kirche ligt aan de hoofdwinkelstraat. Direct achter de kerk ligt een herontwikkeld gebied. Oude textielpanden hebben hier een nieuwe bestemming gekregen en dankzij de LAGA van 2003, een soort mini Floriade is ook het omliggende terrein met veel aandacht voor water en groen opgeknapt. De eyecatcher is het Rock’n’popmuseum, maar de deuren lijken op afstand behoorlijk dicht. Op een grasheuvels van de LAGA speelt een jongen met zijn fiets. Op een wandelend stel en de jongen na is het terrein verlaten. Het museum blijkt op dinsdag gesloten en dat terwijl het vakantieperiode is. Het Brauhaus Dinkellager, gevestigd in een oud textielpand vlak achter het museum ziet er ook prachtig uit maar oogt net als een klimmuur, die rondom een restant van een ander fabriekspand is gerealiseerd veel te stilletjes.

Een prachtige brede en uitnodigende loopbrug verbindt het plein met het terrein aan de andere kant van het spoor. Ook hier staan prachtige staaltjes van industrieel erfgoed. De blik valt direct op de Witte Dame. Onze Dame in Eindhoven is prachtig, de Dame van Gronau ook, maar staat er vooralsnog gebarsten bij. Tegelijkertijd klinkt het gebouw ook heel bezield, binnen hoor en zie je het water kletteren en stromen. Tegen de rug van de Witte Dame is een fikse biertuin verrezen. Het hek naar de tuin is nog gesloten, volgens het bordje bij de ingang gaan de tuin om 17.00 uur open. 

b2ap3_thumbnail_IMG_6117.JPG

Schuin tegenover de Witte Dame staat een prachtig opgeknapt fabriekspand. Ook dit pand behoorde net als de Witte Dame toe aan het textielconcern Gerrit van Delden en Co, ooit een hele grote naam binnen de textielbranche. Ik zie niemand, maar een paar naambordjes aan de gevel duiden toch op wat hedendaagse activiteiten. Hier gebeurt tenminste nog iets. Nog het meest in vorm lijkt de evenementenhal vlak naast de loopbrug, het gebouw staat er netjes bij. Banners kondigen een evenement aan. Zal het op dit terrein alleen maar bruisen als hier wat loos is?

Verderop het terrein lokt een ranke schoorsteen met het opschrift Baumwollespinnerei Gronau en we lopen nog even door. Sinds we de loopbrug zijn overgestoken, hebben we slechts drie personen gezien, een man die wat dozen in de achterbak van zijn auto plaatste, een scholier op de fiets en een eenzame wandelaar. Het voormalige textiel-industrieterrein is compact en overzichtelijk. We staan zo aan de rand van de stad, lopen het groen in en kunnen Nederland bijna zien liggen.

Met een lus lopen we terug naar de loopbrug en passeren op een bankje voor het museum de eenzame wandelaar. Via de uitgestorven Bahnhofstrasse belanden we op de Theodor Heussplatz en kiezen domicile bij Cafe Extrablatt. Binnen is het erg rustig. De ober die ons bedient oogt Italiaans en als hij hoort dat we Nederlanders zijn vraagt hij met een prachtig Duits accent in het Nederlands hoe we de koffie het liefst willen drinken.


GSRO bijeenkomst Groenlo - 24 september 2014
Vreugderijkerwaard

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 19 juni 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO