Pop up zonder franje

IMG_1440

De overblijfselen van een feestje. Zomaar ergens in de wei, langs de weg van Tilligte naar Denekamp. Zo'n mooi, zomers beeld. Die lucht er boven, zwanger van Nederlandse wisselvalligheid. De grote tent is al afgebroken. Opgeborgen, tot ie weer nodig is voor een volgend feest.

Het is een tafereel wat ik een jaar geleden heb gefotografeerd. Geen idee waarom er op deze plek een feestje was. Misschien wel het jaarlijks dorpsfeest. Een trouwerij misschien, of het schutterskampioenschap? Eigenlijk hoef ik het niet te weten. Leuker vind ik het om, met deze foto als beginnetje, de rest erbij te fantaseren. Een soort kleurplaat in je hoofd.

De dag dat ik deze foto maakte, was het al een paar dagen wisselvallig. Maar daarvoor hadden we zo ongeveer de warmste en meest zonnige junimaand ooit. Zoals we nu terugkijken op de meest warme meimaand ooit. Goeie kans dus dat ze zon hebben gehad, die feestgangers. Ja, het was vast een zonnig feestje.

Dat er een grote, rechthoekige tent stond is nog goed te zien. Met vlonders op de grond, het hout verzadigd van al het bier dat er al jarenlang op is geknoeid. Waardoor de tent al vóór het feest nog een kegel lijkt te hebben van het vorige feestje. Zo'n tent. Met binnen een goeie, volwassen tap natuurlijk. En een podium waarop een drive-in discjockey zich helemaal uitleeft met foute muziek, te hard om elkaar nog te verstaan. Nee, wacht. Dat laatste gummen we uit. Er was live muziek. 's Middags de fanfare uit het dorp, 's avonds een paar goeie bandjes. Ja, dat vind ik leuker.

Die twee geel-roze tentjes, daar stonden vast statafels onder. Kon je even ontsnappen aan de warme drukte en het lawaai van de tent, even met iemand praten. Bonnenverkoop in de blauwe keet, aan het raampje. 1 consumptiebon voor € 1,50 en 10 voor € 14,50. In een hoek van de keet een EHBO-koffertje. Voor de vergunning. Nog een paar dixies erbij en het plaatje begint al aardig te vullen.

Maar nu? Hoe kleuren we verder? Die feestgangers wilden natuurlijk ook een hapje eten. In m'n hoofd zoek ik naar beelden van weidefeesten. Beelden zat natuurlijk; de laatste jaren zijn er pop up events en foodtruck festivals in overvloed. Waar hippe Volkswagenbusjes, caravans en bakfietsen, bemand door nog hippere mannen en vrouwen, strijden om de muntjes van bezoekers. Waar de meest exotische hapjes en drankjes in elkaar worden geknutseld. Quinoa-raspberry-dadel-salad, alles eco natuurlijk. Pulled salmon op een bedje van biologische veldsla. Of toch maar die smoothie van vergeten groenten met Indiaas zeezout, geoogst door Tibetaanse monniken?

Het lukt me niet. Het lukt me niet om in bovenstaande foto een paar hippe foodtrucks te bedenken. Waarom weet ik niet precies. Het past hier gewoon niet. Niet dat ze in Twente nog nooit van foodtrucks hebben gehoord. En ze weten hier echt wel hoe je een feestje moet bouwen. Maar ik voel aan m'n water dat dit is zo'n feestje is, dat wel vaker is georganiseerd. Dóór en vóór het dorp, dat zie je in zoveel dorpen. Jan regelt de tent, Bert belt de band, via-via komt er een tap en zo worden alle ingrediënten bij elkaar gesprokkeld. In de grote stad is dat heel hip, deel-economie en zo. In dit soort dorpjes is het gewoon zoals ze dat doen. En altijd al deden.

En dat hapje voor de feestgangers? Dat wordt als elk jaar verzorgd door de jongens van de voetbalclub. Onder toezicht van Jose en Ans, de vrouwen van Bert en Jan. Frietje mét, broodje hamburger of broodje braadworst, da's zo'n beetje het assortiment. Flessen met mayo en curry op de bar, help jezelf. Aan de bar zullen ze een pilsje voor de grap misschien wel eens een 'gerst-hop-smoothie' willen noemen, maar gekker wordt het hier niet.

Pop up, maar dan zonder franje.

Geen kolen maar kunst
Wat meer ‘noaberschap’ gewenst

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 24 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO